Kia v New Yorku predstavila HabaNiro

HabaNiro je popolnoma električno vozilo s 4-kolesnim pogonom z dosegom zgolj na elektriko več kot 480 kilometrov.

Gre za 4-sedežno vozilo, namenjeno 5. (najvišji) stopnji avtonomne vožnje, z dvigajočimi se vrati in bolj napredno tehnologijo, kot so jo imeli astronavti ob pristanku na Luni.

26.4.2019

Kia Motors je nedavno na salonu v New Yorku predstavila svojo vizijo prihodnosti električnih vozil, ki je videti zelo atraktivno. In pikantno. Koncept HabaNiro je popolnoma električno vozilo s 4-kolesnim pogonom, ki izključno na elektriko prevozi nekaj več kot 480 kilometrov. Gre za 4-sedežno vozilo, ki je namenjeno 5. (najvišji) stopnji avtonomne vožnje, z dvigajočimi se vrati in bolj napredno tehnologijo, kot so jo imeli astronavti ob pristanku na Luni. Vendar to ni kakšen domišljijski superavto, ki verjetno ne bo nikoli narejen, temveč preroški vpogled v prihodnost mobilnosti, ko bodo avtomobili skladno združevali oblikovanje, uporabnost in ustvarjalnost.

Drzno, domiselno oblikovanje in visokotehnološki pripomočki kot prihodnost avtomobilske interakcije
“Želeli smo, da ta koncept udobno pelje po mestnih ulicah, vijuga po obalnih cestah in samozavestno zapelje na pustolovščine po odročnih brezpotjih,” je dejal Tom Kearns, podpredsednik oblikovanja pri Kiinem ameriškem oblikovalskem centru. “Predstavljali smo si vozilo za vsakogar in skorajda za vse. Ko smo videli končni izdelek, smo bili šokirani nad domišljijo snovalcev HabaNira in njegovim laboratorijem tehnologij, kar bi želeli imeti doma. Še danes.” S svojimi robustnimi 20-palčnimi platišči, kratkima previsoma in zajetnim prednjim in zadnjim delom vozila HabaNiro izžareva jeklene mišice in izjemne zmogljivosti, ne glede na to ali greste v trgovino, na sestanek ali iščete oddaljen kraj za ribarjenje.

“Ne bi mogli biti bolj ponosni na naš oblikovalski center,” ob tem pravi Michael Cole, izvršni direktor in podpredsednik Kia Motors America. “HabaNiro je genialen izdelek znanja in domišljije. Ne le, da je njegovo čudovito oblikovanje skladno s potrebami prihodnje mobilnosti, temveč njegova zasnova in tehnologije predvidevajo, na kakšen način se bodo ljudje želeli premikati v prihodnje.”

Popolnoma nova kategorija vozila
HabaNiro je kompaktni križanec zgolj zaradi obstoječega avtomobilskega izrazoslovja. A ga ne moremo enostavno definirati. To je pravzaprav popolnoma električno in vseobsegajoče vozilo (Everything Car oz. ECEV) – vozilo za vsakdanjo rabo, križanec, športni terenec, delovni prostor z vrhunsko tehnologijo in vozilo za avanture.

Zunanjost, ki premika
Za oblikovanje HabaNira je značilno energijsko medsebojno delovanje zaščitnih kovinskih sivih oblog, ki zajemajo prednja kolesa, se raztezajo do bokov in svetlih živordečih plošč pri C stebričku ter se podaljšajo čez streho. Ta dva elementa ustvarita živahno energijo in naprej nagnjeno držo, ki nakazuje, da je HabaNiro pripravljen za vzlet. Ta latentna naprej nagnjena energija je okrepljena z elegantno značajsko linijo, ki zaobjema prednji del in se podaljša čez ramena, zaključi pa se dinamično usmerjena proti zadnjim kolesom.

HabaNirovo motorno masko, podobno gobcu morskega psa, dopolnjujejo svetleče črni aluminijasti “zobje”, ki so podobni režam, ki jih običajno najdemo na vrhunskih elektronskih napravah. Zasnova, namenjena električnim vozilom, omogoča postavitev koles na same robove, kar HabaNiru zagotavlja precej širok in samozavesten videz.

Aluminijska zaščita podvozja, aluminijasta vlečna kljuka ter dodatki iz eloksiranega aluminija v rdeči barvi z vtisnjenim imenom HabaNiro dopolnjujejo prestižen videz, obenem pa izražajo pustolovski značaj vozila. Morda še najbolj opazne pa so dnevne luči, ki utripajo v ritmu srca, kar nazorno predstavlja HabaNirovo poživljajočo energijo in sporoča – “Živ sem.”

Kabina, bogato založena z visokotehnološkimi pripomočki
HabaNirova dvigajoča se vrata, ki spominjajo na metuljeva krila ali škarje, nakazujejo njegovo v prihodnost usmerjeno oblikovanje. Notranjost v živo rdeči barvi ponazarja strast in živahnost. V moderni in zračni kabini izstopata strojno obdelana prednja sedeža z grobim vzorcem, ki sta videti, kot da lebdita v prostorni kabini. K prečiščenim površinam v kabini in sodobnemu videzu nedvomno pripomore tudi izostanek pravokotnih zaslonov ter običajnih upravljalskih stikal in gumbov. Namesto tega HabaNiro prinaša projicirni zaslon (HUD – Head Up Display) čez celotno širino vetrobranskega stekla, ki se ga upravlja s pomočjo konkavne plošče z merilniki, z velikim interaktivnim zaslonom na dotik s tehnologijo senzoričnega odziva osvetlitve (SLF - Sensory Light Feedback). Tehnični opcijski sistem deljenja (TOSS - Technical Option Sharing System) uporabnikom omogoča preprosto premikanje med opcijami na projicirnem zaslonu.

Potniki v HabaNiru bodo udobno potovali zahvaljujoč sodobnemu prezračevalnemu sistemu (PVS - Perimeter Ventilation System), ki skorajda neslišno v obliki zračne zavese dovaja v kabino mrzel ali topel zrak. Subtilen sijaj geometrično oblikovanih tal odseva na površinah po vsej kabini. Kabinska osvetlitev (LCE - Lighting Color Effect) je lahko blaga ali intenzivna, odtenek osvetlitve pa lahko spreminja kabinsko okolje.

Ko je vklopljena HabaNirova peta stopnja avtonomne vožnje, se volanski obroč in plošča z merilniki premakneta notri, da vozniku in sovozniku ponudita več prostora. Uporaba medijev ali druga zabava, kot npr. ogled filmov med dolgotrajno vožnjo na avtocesti, se lahko predvaja na širokem projicirnem zaslonu vetrobranskega stekla.

HabaNiro prinaša Kiin sistema prilagajanja vozila čustvenemu razpoloženju v realnem času (R.E.A.D. - Real-time Emotion Adaptive Driving), ki so ga v začetku leta predstavili na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu.

R.E.A.D. s pomočjo tehnologije umetne inteligence in prepoznave bioloških signalov z analizo voznikovega čustvenega stanja v realnem času optimizira in posamezni osebi prilagodi kabinski prostor vozila. Tehnologija spremlja voznikovo čustveno stanje z uporabo senzorjev, ki berejo njegove izraze na obrazu, srčni utrip in prevodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sistem potem pripravi kabino glede na oceno petih čutil ter tako ustvari boljše okolje. Tehnologija strojnega učenja umetne inteligence omogoča oblikovanje osnove obnašanja uporabnika, na podlagi česar sledi identifikacija vzorcev in trendov, ki skladno s tem prilagodi kabino.

R.E.A.D. prav tako omogoča HabaNirov sistem spremljanja oči (ETS - Eye Tracking System) s 180-stopinjskim prikazom vzvratne kamere. Sistem uporablja čustveno inteligenco na osnovi umetne inteligence za spremljanje voznikovega pogleda, ko ta gleda proti vrhu vetrobranskega stekla, kjer se običajno nahaja vzvratno ogledalo. Umetna inteligenca hipoma zazna voznikovo potrebo po ogledu dogajanja za vozilom in na zaslonu takoj prikaže sliko 180-stopinjske vzvratne kamere.

Trenutno še ni načrtov v zvezi z delovanjem umetne inteligence v primeru lakote voznika, ki  bi ga neposredno usmerila do najbližje okrepčevalnice, kjer bi ga čakala naročena hrana, a bo tehnologija morda nekoč omogočala tovrstne funkcije. Umetna inteligenca in avtomatizacija ne bi smeli okrniti uživanja v vožnji, kot se bojijo nekateri ljubitelji avtomobilov, ampak bi ga izboljšali – s predvidevanjem človekovih potreb, da se lahko bolj osredotočijo na vožnjo.

Pogled v prihodnost
Čeprav morda nekateri menijo, da koncept HabaNiro ne bo nikoli zaživel, pa je Kia v zadnjih 18 mesecih na trg pripeljala modela Stinger in Telluride, ki sta prav tako nastala kot plod čiste domišljije. HabaNirova »metuljeva« vrata? Mogoče ne danes, a prihodnost je odprta – Kia je pripravljena, da prevzame vodilno mesto v avtomobilski panogi in nas popelje v pikanten in vznemirljiv svet neslutenih možnosti.

Podrobnosti
•    Dimenzije
Dolžina: 4.430 mm / višina: 1.600 mm / širina: 1955 mm
Medosna razdalja: 2830 mm
•    Pogon in baterija
e-AWD z dvema elektro motorjema (spredaj in zadaj)
482 km dosega zgolj na elektriko
•    Zunanjost
Triplastni temeljni premaz Snowdrift Pearl White
Barva karoserije Satin Metallic Granite Grey
Plošče iz eloksiranega aluminija (rdeča barva “Lava Red”)
Platišča z merami 265/50 R20
•    Notranjost
Lastnosti projicirnega zaslona na vetrobranskem steklu (HUD):
Navigacijski sistem z obogateno resničnostjo grafičnih usmeritev
Video prikaz 180° vzvratne kamere namesto klasičnega vzvratnega ogledala
Zabavni video sistem, projiciran čez celotno širino vetrobranskega stekla, s  surround ozvočenjem
3D zaslon z merilnikom hitrosti s 3D prikazom
Zaslon na dotik s tehnologijo senzoričnega odziva osvetlitve (SLF - Sensory Light Feedback) s tehničnim opcijskim sistemom deljenja (TOSS - Technical Option Sharing System), ki omogoča interakcijo s projicirnim zaslonom
Tehnologija R.E.A.D., ki temelji na umetni inteligenci
Sistem spremljanja oči (ETS - Eye Tracking System) s 180-stopinjskim prikazom vzvratne kamere

 

Kia. Prva v razvoju.


 ***


Korporacija Kia Motors (www.kia.com) – proizvajalec kakovostnih vozil za mlade po srcu – je ustanovljena leta 1944 in je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec. Kia letno proizvede 3 milijone vozil v 41 tovarnah v 5 državah, ki jih prodajajo in servisirajo v 180 državah. Kia danes ima več kot 51.000 zaposlenih po vsem svetu in letne prihodke v višini 45 mlrd. dolarjev. Oblikovanje vseh vozil Kia se izvaja pod vodstvom svetovno znanega nemškega oblikovalca Petra Schreyerja. Njegovo delo potrjujejo številne evropske in mednarodne oblikovalske nagrade, kot npr. red dot award, iF product design award in Automotive Brand Contest za najboljše oblikovanje v avtomobilizmu. V študiji 2017 JD Power IQS je Kia zasedla 1. mesto med vsemi znamkami. Izrazito evropsko naravnanost Kia dopolnjuje s svojo modern tovarno na Slovaškem (Žilina) in evropskim centrom za raziskave in razvoj v nemškem Rüsselsheimu, ki Kio postavljaju na presto proizvajalca avtomobilov z rekordno nizko porabo goriva.Kia je glavni pokrovitelj teniškega grand slama Australian Open in uradni avtomobilski partner mednarodne nogometne zveze FIFA – pokrovitelj svetovnega prvenstva v nogometu in in UEFA Europa League – največjega klubskega tekmovanja na svetu. Korporacijski slogan – "The Power to Surprise" (Moč presenečanja)– predstavlja znamkino globalno zavezanost presenečanju sveta s svojimi vznemirljivi in vrhunskimi vozili, ki presegajo pričakovanja strank.