KAKO... preveriti in dopolniti nivo tekočin

Vzrževanje nivoja olja, hladilne tekočine in tekočine za pranje stekel je nujno za nemoteno delovanje avtomobila. Tukaj so navodila kako to naredite sami.

Vaš priročnik vam bo natančno razložil, kako se to naredi na vašem modelu, prilagamo pa nekaj splošnih napotkov. Poleg vsega spodaj navedenega poskrbite, da je motor ugasnjen in avtomobil stoji na mestu vsaj pet minut.

OLJE

Prvi korak

Odprite pokrov avtomobila in poiščite merilno paličico. Ponavadi jo najdete spredaj pred motorjem, ima rahlo obarvano ročico.

Drugi korak

Odstranite merilno paličico in z nje s krpico obrišite olje.

Tretji korak

Potopite jo nazaj v olje, dvignite ven in poglejte odčitek. Če je nivo pod oznako za minimalno količino na merilni palici, ga morate doliti.

Četrti korak

Odstranite pokrovček odprtine za dolivanje motornega olja, počasi dolijte olje in nato počakajte nekaj minut, preden znova preverite nivo. Preveč olja je lahko ravno tako slabo kot premalo – ne smete prenapolniti motorja. Da bi izbrali ustrezno kakovost olja za motor svojega vozila, poglejte v knjižico vzdrževanja.

Peti korak

Pokrov motorja zaprete tako, da ga spustite z višine okrog 15 centimetrov. Da bi se prepričali, če je dobro zaprt, poskušajte pokrov dvigniti iz zaklenjenega položaja. Če ga ne morete, potem ste ga varno zaprli.

HLADILNA TEKOČINA / SREDSTVO PROTI ZMRZOVANJU

Prvi korak

Odprite pokrov motorja in poiščite rezervoar za hladilno tekočino. Ponavadi je to plastičen rezervoar, označen z nivojema 'maksimum' in 'minimum'.

Drugi korak

Preverite nivo hladilne tekočine. Ob hladnem motorju bi moral biti nekje med obema oznakama.

Tretji korak

Če je nivo hladilne tekočine nizek, potem morate doliti tekočino. Nikoli ne odpirajte pokrova odprtine za dolivanje hladilne tekočine, dokler je motor vroč, saj se lahko opečete. Ko je motor hladen, ovijte okoli pokrovčka krpico in počasi odvijajte, saj s tem zmanjšate potisno silo pritiska znotraj rezervoarja. V primeru hitrega odvijanja vas lahko para iz rezervoarja tudi poškoduje.

Četrti korak

Dopolnite nivo tako, da naredite mešanico 50/50 vode in hladilne tekočine ali sredstva proti zmrzovanju. Če je nuja, lahko dolijete najprej samo navadno vodo iz pipe in dodate hladilno tekočino ali sredstvo proti zmrzovanju kasneje. Pazite, da ne nalijete preveč.

Peti korak

Pokrov motorja zaprete tako, da ga spustite z višine okrog 15 centimetrov. Da bi se prepričali, če je dobro zaprt, poskušajte pokrov dvigniti iz zaklenjenega položaja. Če ga ne morete, potem ste ga varno zaprli.

TEKOČINA ZA PRANJE VETROBRANSKEGA STEKLA

Prvi korak

Odprite pokrov motorja in poiščite rezervoar tekočine za pranje vetrobranskega stekla. Odvisno od vašega modela, ta rezervoar ponavadi s tekočino oskrbuje vetrobransko steklo, zadnje okno in prednje luči.

Drugi korak

Preverite nivo tekočine v rezervoarju. Ne bi smeli potovati s praznim rezervoarjem tekočine za pranje stekel, saj je le-ta bistvena za dobro vidljivost.

Tretji korak

Odstranite pokrovček in rezervoar napolnite z mešanico vode in tekočine za pranje stekla. Priporočamo naslednje koncentracije:
- 30% tekočine za pranje stekel in 70% vode poleti
- 50% tekočine za pranje stekel in 50% vode pozimi
Ne redčite tekočine, če je zunanja temperatura nižja od –20°C.

Četrti korak

Pokrov motorja zaprete tako, da ga spustite z višine okrog 15 centimetrov. Da bi se prepričali, če je dobro zaprt, poskušajte pokrov dvigniti iz zaklenjenega položaja. Če ga ne morete, potem ste ga varno zaprli. Ti opisi so dopolnilni in bi morali biti brani v povezavi s priročnikom vašega avtomobila. Vselej poglejte v priročnik preden spreminjate nivo tekočin v vašem avtomobilu.