KAKO... pregledati pnevmatike

Za brezskrbno in varno vožnjo vam priporočamo redno preverjanje pnevmatik, tako globine profila kot tudi pritiska.

Prepričati se, ali so vaše pnevmatike v dobri formi, je pomembno zaradi mnogih razlogov: varnosti, vodenja vozila, varčevanja z gorivom in okolja. Poleg profila in pritiska, bi prav tako morali biti pozorni na morebitne razpoke, reže, izbokline ali predmete, ujete v profil. Na servisu zahtevajte pregled koloteka vašega vozila vsakih šest mesecev, ali po vsakem trku ali udarcu v večji robnik. Nepravilni kolotek vodi v neenako in pospešeno obrabo pnevmatik.

Prvi korak

Zakonska spodnja meja profila letnih pnevmatik je 1,6 milimetra, vseeno pa priporočamo menjavo že prej, recimo, ko sta vsaj še dobra dva milimetra profila. Upoštevati je potrebno še starost pnevmatike. Tako zimske kot tudi letne gume so uporabne štiri leta, kasneje pa izgubijo prožnost. Za enostavni pregled lahko uporabite kovanec za 10 centov in pogledate, če guma prekriva rob kovanca, kot je narisano na sliki. Karkoli nižje od tega pomeni, da morate zamenjati pnevmatike ali pa tvegate svojo varnost (in kazen). Če pa guma sega preko roba kovanca, pa ponavadi pomeni, da je pnevmatika prenapolnjena. Idealno bi bilo, če bi pnevmatike pregledali vsakih 14 dni.

Drugi korak

Pritisk v pnevmatikah preverite vsaka dva tedna. Pri tem ne pozabite na rezervno pnevmatiko! Za natančno odčitavanje počakajte, dokler pnevmatike niso hladne, pri dolgih vožnjah pa vsaj tri ure po zaključku vožnje. Po dolgi vožnji je pritisk v pnevmatikah približno 4 psi (0,3 bara) višji kot ponavadi. Podatek o tem, kakšen je predpisan (priporočljiv) pritisk za vaše pnevmatike, najdete na notranji strani vrat, na pokrovu za gorivo ali pa v navodilih za uporabo vozila. Pritisk merite s primerno merilno napravo, na dvorišču pred garažo – čeprav to ni vedno 100% zanesljivo. Če je pritisk previsok ali prenizek, pnevmatiko napolnite ali izpustite na primerni nivo.