KAKO... zmanjšati porabo goriva

Boljše gospodarjenje z gorivom je dobro za vaše vozilo in žep, tudi cesta bo prijaznejša za vse udeležence. Berite dalje in povečajte svoj IQ porabe goriva na kilometer.

EU testi niso tako zahtevni kot vsakdanja vožnja, zato pričakujte 10% nižjo kilometražo od ocenjene. Porabo goriva na kilometer lahko zmanjšate z upoštevanjem naslednjih korakov.

NOGA NA PEDALU

Pozabite na nasvete o počasnem pospeševanju - ne le, da ni učinkovito pri zmanjšanju porabe, temveč tudi razburja soudeležence v prometu. Namesto tega normalno pospešujte skozi prestave, dokler ne dosežete željene hitrosti, nato zadržite zagon in dajte v najvišjo prestavo. Na daljši enakomerni vožnji prestavite v peto ali šesto prestavo takoj, ko je to mogoče. To bo zmanjšalo hitrost motorja in optimiziralo porabo goriva.

SAMO DROBIŽ

Skozi čas se v vašem motorju nabirajo usedline, katere lahko ob nerednem servisiranju občutno povečajo stroške vzdrževanja. Najboljši način, da se temu izgonete, je, da nikoli ne zamudite servisnega pregleda. Vaš Kiin zastopnik vam bo seveda pri tem z veseljem pomagal in svetoval.

GLADKO IN STALNO

Vožnja pri veliki hitrosti, neenakomerna vožnja ali neuporaba najvišje prestave lahko znatno vpliva na porabo. Osredotočite se na bolj učinkovito vožnjo in tako boste znatno zmanjšali svoje obiske na bencinskih postajah. Morda boste opazili tudi zmanjšanje stresa.

SPREMENITE POT

Pri ustavljanju in speljevanju vozila je znatno večja poraba. V primeru daljšega stanja na mestu je najbolje ugasniti motor. Še bolje se je izogibati cest, kjer je veliko gneče. Čeprav je alternativa daljša, boste privarčevali. Kdo ve, morda boste na novi poti odkrili kakšne nove zanimivosti.

POTUJTE LAŽJI

Z vzdrževanjem primernega pritiska v pnevmatikah bo vožnja bolj tekoča in tudi cenejša. Iz prtljažnika vašega vozila odstranite stvari, ki jih ne potrebujete. Enako velja za strešno prtljago in razne nosilce. Namestite jih samo, kadar jih potrebujete.

IZKLJUČITE JIH

Drobnarije lahko povečajo porabo: radio, luči in klima vzamejo svoj davek na gorivo. Seveda to ne pomeni, da jih pri vožnji ne uporabljajte. Uporabljajte jih le takrat, kadar jih potrebujete. Ne pozabite, da morate imeti v nekaterih evropskih državah luči prižgane 24 ur na dan.

RDEČA NA PREŽI

Ustavljanje veliko vnaprej na vsaki rdeči luči lahko poveča porabo goriva. Manjkrat, kot boste pospeševali iz stoječega stanja, boljše bo.