KAKO... varno namestiti otroški sedež

Otroci so vaš največji zaklad, zato jih med vožnjo ustrezno zaščitite. Posedite jih v primeren in prilegajoč se sedež, ki je primeren njihovi teži in velikosti. Vsak sedež ima sicer svoja specifična navodila, tukaj je le nekaj splošnih napotkov za namestitev.

V primeru nakupa novega otroškega sedeža vselej preverite uradno odobritev znamke (ponavadi oznaka 'E' Združenih narodov). Izberite primeren sedež za težo vašega otroka. Na embalaži bi morale biti navedene potrebne informacije. Rabljeni otroški sedeži so lahko poškodovani in ne ustrezajo najnovejšim standardom. Pri nameščanju sedeža si vzemite čas, da se izognete površnosti.

Mnogi novi modeli prihajajo z ISOFIX otroškim pritrditvenim sistemom, ki je dodatna evropska standardizirana nadgradnja že tradicionalnih sistemov. Če ga ima tudi vaš, poglejte v svoj avto-priročnik za navodila, kako pritrditi sedež z ISOFIX sistemom.

Prvi korak

Izberite pravi prostor za sedež. Otroški avtosedeži so oblikovani tako, da so obrnjeni naprej ali nazaj. Pozorno preberite navodila preden ga pritrdite.

Drugi korak

Če ne uporabljate sistema ISOFIX, se prepričajte ali se varnostni pas za odrasle prilega po navodilih. Ko je enkrat nameščen, preverite če je pas primerno nastavljen. Prostor med prsmi otroka in pasom bi naj zadostoval za en oz. največ dva prsta.

Tretji korak

Če uporabljate dodatni sedež ali blazino, mora pas potekati preko obeh bokov, prilegati pa se mora na otrokovo ramo in nikakor ne na vrat.

NEKAJ POMEMBNIH PRAVIL:
  • Nikoli ne pripenjajte pasu pod otrokovo roko ali za njegovim hrbtom.
  • Nikoli ne spreminjajte sedeža ali pasu za odrasle, da bi se bolje prilegal.
  • Nikoli ne vstavljajte avtosedeža na mesto z aktivno zračno blazino pred njim. Poglejte v svoj avto-priročnik kako deaktivirati sovoznikovo zračno blazino.