Oblikovalska zmaga: Kia ponovno s tremi iF nagradami

Prestižne oblikovalske nagrade za vse tri verzije novega Ceeda

7.2.2019

Tri se je ponovno izkazala kot srečna številka za Kio, saj so trije njeni jekleni novinci – nove karoserijske različice modela Ceed – prejeli prestižne iF nagrade za oblikovanje.

Kiin tretji zaporedni hat-trick
Trojna zmaga v svetovno priznanem tekmovanju pomeni, da je Kia že tretje leto zapored dosegla hat-trick pri osvajanju iF nagrad.

Od leta 2010 že 18 oblikovalskih nagrad iF
Najnovejši dosežek še poudarja znamkin ugled izdelovalca vrhunsko oblikovanih avtomobilov, ki jih že več kot desetletje dizajnira Peter Schreyer, predsednik oblikovanja in glavni oblikovalec pri Kia Motors. Znamka je prvo iF nagrado prejela leta 2010 in je vse od takrat vsako leto prejela vsaj eno nagrado. Skupno je Kia za oblikovanje svojih vozil doslej prejela že 18 iF nagrad.

Zadnja priznanja so si priborile tri različice novega Ceeda: 5-vratna kombilimuzina Ceed in karavanski Ceed Sportswagon, ki sta pred nekaj meseci zapeljala tudi na naše ceste, ter novi shooting brake ProCeed, ki bo kmalu naprodaj tudi pri nas.

Tretja generacija Kia Ceeda je rahlo spremenila ime (prej cee'd), vendar je pomen ostal enak. Tako kot izvirna različica iz leta 2007 ima tudi novi Ceed evropsko poreklo (Community of Europe, with European Design). Kot pravi Evropejec je novi model oblikovan v znamkinem oblikovalskem središču v Frankfurtu, pod taktirko Kiinih vodilnih oblikovalcev Petra Schreyerja in Gregoryja Guillaumeja. Razvoj vozila je bil zaupan središču za raziskave in razvoj iz Rüsselsheima v bližini Frankfurta, vse različice modela pa proizvajajo v slovaški tovarni v kraju Žilina.
    
Oblikovanje novega Ceeda zaznamujejo čiste in ravne linije, navdih zanj pa so oblikovalci našli v znamkini športni limuzini Stinger, ki je dobitnik iF nagrade za leto 2018. 5-vratni Ceed je širši in nižji od svojega predhodnika, medtem ko je kabina premaknjena nazaj proti zadku vozila, kar ustvari bolj športno držo in obliko. Gledano z boka ima mogočen C stebriček značilno zgornjo linijo, ki pričara elegantno obliko polmeseca.

Karavanski Ceed Sportswagon v ta razred vozil prinaša več prostora kot kdajkoli prej: tretja generacija modela je daljša in prinaša več prostornine (625 litrov) kot večina konkurentov, ter celo več kot številni predstavniki večjih vozil. S svojimi pametno zasnovani merami in novim dinamičnim oblikovanjem je Ceed Sportswagon bolj športen kot njegova predhodnika.
    

 

Novi ProCeed prinaša popolnoma novo obliko ter prvo shooting brake različico množičnega proizvajalca. ProCeed osupljiv in eleganten dizajn združuje s prostornostjo in vsestranskostjo tourerja, ter od svojih bratov odstopa z unikatno držo in merami. Z višino 1.422 mm je najnižji v celotnem razredu C. Element, ki ga z boka loči od ostalih, je dinamična strešna linija, ki se konča na spuščajoči se liniji vetrobranskega stekla. Prepoznaven dizajn je zlasti opazen na zadku, kjer prevladujejo LED luči, ki so povezane z linijo, kar daje ProCeedu – kot prvemu v razredu – edinstven svetlobni pečat.

Tako ProCeed kot Ceed sta na voljo tudi v različici GT, ki jo poganja 1.6 T-GDI bencinski motor z močjo 150 kW (204 KM). Skupno je pri Ceedu na voljo 6 bencinskih in dizelskih motorjev, ki se vsi ponašajo z nizkimi emisijami izpustov in najnovejšim emisijskim standardom Euro 6d-TEMP. Širok nabor najsodobnejših tehnologij med drugim opcijsko prinaša sistem za spremljanje vozila na voznem pasu (2. stopnja avtonomne vožnje) in sistem za odtajanje vetrobranskega stekla.
    
Letos prijavljenih 6.400 del iz 50 držav
Oblikovalske nagrada iF Design Award, ustanovljena leta 1953, velja za eno najbolj prestižnih oblikovalskih nagrad na svetu, vsako leto pa jo organizira mednarodni oblikovalski forum iF (International Forum Design GmbH) iz Hannovra: gre za najstarejšo neodvisno oblikovalsko ustanovo na svetu.

V letošnjem tekmovanju so podjetja iz 50 držav v boj za iF nagrade poslala 6.400 izdelkov, ki jih ocenjuje 67 oblikovalskih strokovnjakov iz različnih držav.

iF Design Award pokriva 7 kategorij: dizajn izdelka, dizajn komunikacij in dizajn pakiranja, dizajn storitev in uporabniških izkušenj, arhitekturni dizajn, notranji dizajn ter dizajn poklicnega koncepta. Kiini novi modeli so osvojili priznanja v kategoriji dizajna izdelka. Vsi zmagovalni izdelki bodo predstavljeni v vodiču ‘iF World Design Guide’ ter v aplikaciji ‘iF Design App’, v živo pa si jih bo mogoče ogledati na razstavi ‘iF Design Exhibition’ v hamburškem  HafenCityju.

 

Prijavite se na testno vožnjo.

***


Korporacija Kia Motors (www.kia.com) – proizvajalec kakovostnih vozil za mlade po srcu – je ustanovljena leta 1944 in je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec. Kia letno proizvede 3 milijone vozil v 41 tovarnah v 5 državah, ki jih prodajajo in servisirajo v 180 državah. Kia danes ima več kot 51.000 zaposlenih po vsem svetu in letne prihodke v višini 45 mlrd. dolarjev. Oblikovanje vseh vozil Kia se izvaja pod vodstvom svetovno znanega nemškega oblikovalca Petra Schreyerja. Njegovo delo potrjujejo številne evropske in mednarodne oblikovalske nagrade, kot npr. red dot award, iF product design award in Automotive Brand Contest za najboljše oblikovanje v avtomobilizmu. V študiji 2017 JD Power IQS je Kia zasedla 1. mesto med vsemi znamkami. Izrazito evropsko naravnanost Kia dopolnjuje s svojo modern tovarno na Slovaškem (Žilina) in evropskim centrom za raziskave in razvoj v nemškem Rüsselsheimu, ki Kio postavljaju na presto proizvajalca avtomobilov z rekordno nizko porabo goriva.Kia je glavni pokrovitelj teniškega grand slama Australian Open in uradni avtomobilski partner mednarodne nogometne zveze FIFA – pokrovitelj svetovnega prvenstva v nogometu in in UEFA Europa League – največjega klubskega tekmovanja na svetu. Korporacijski slogan – "The Power to Surprise" (Moč presenečanja)– predstavlja znamkino globalno zavezanost presenečanju sveta s svojimi vznemirljivi in vrhunskimi vozili, ki presegajo pričakovanja strank.

 

Vsa Kompaktna SUV Športna EV / Hibridna Karavani