Moj favorit - Kia Ceed 1.4 T-GDI Fresh
www.avtomobilizem.com, 26.03.2019

Na osnovi izkušnje s tokratnim Ceedom sem našel svojega favorita.

26.3.2019

Običajno drži, da je več hkrati tudi boljše. Zatorej je nekako pričakovano, da je zmogljivejši in z opremo bogatejše založen Kia Ceed 1.4 T-GDI Fresh boljši od Kie Ceed 1.0 T-GDI Edition. Je pa po drugi strani manj logično, da je med dvema tehnično sorodnima modeloma, kot sta Kia Ceed in Hyundai i30, eden boljši od drugega. A tudi to je možno in ravno zato sem sam, na osnovi izkušnje s tokratnim Ceedom, našel svojega favorita med obema. Test.

Morda bo kdo pri tem dobil občutek, da primerjam lubenice in melone, namesto da bi primerjal jabolka z jabolki. Navsezadnje je bila tokratna Kia Ceed petvratna kombilimuzina, primerjani Hyundai i30 pa karavanski Wagon. A niti to, niti dejstvo, da je slednjega gnal 1,6-litrski dizel, prvega pa 1,4-litrski bencinar, v mojih očeh ni odigralo bistvene vloge pri sklepu o tem, kateri od obeh mi je bolj pisan na kožo.

 

Pohvalno
Da ne bom preveč ovinkaril. Upoštevajoč siceršnjo obsežno podobnost med obema, sem do tokratne razsodbe prišel samo na osnovi enega dejstva – kateri se je na osnovi meni bolj ugodne nastavitve vzmetenja izkazal kot zame prijetnejši partner med vsakodnevno vožnjo.
Že nekaj tednov nazaj sem v zapisu o Kii Ceed 1.0 T-GDI Edition ugotavljal, da je vožnjo z njim zaznamovalo zame bolj udobno nastavljeno podvozje kot v Hyundaiu. Takrat sem sicer nekaj zaslug za to pripisoval tudi razliki v velikosti platišč med obema (i30 17 palcev in Ceed 16 palcev), a zdaj ugotavljam, da ima Ceed vseeno nekaj malega mehkeje nastavljeno vzmetenje kot i30.

To se zdi sicer v dobi izrazitega klestenja stroškov in deljenja vsega mogočega in nemogočega med koncernskimi modeli kar malo presenetljivo, a kaže, da Korejci očitno dajo nekaj več na raznolikost med modeli kot recimo veliki Volkswagen. Poglejte samo v kabino: i30 in Ceed sta, kljub poudarjeni tehnični sorodnosti obeh, na pogled bolj raznolika, kot so si nemški, španski in češki izdelkih Volkswagnovega koncerna. Na prvo žogo deluje, da slednji v svoje modele vgrajuje bistveno več identičnih komponent (stikala in gumbi za stekla ter luči, krmilne enote klimatskih naprav, zasloni osrednjih večopravilnih sistemov, računalniški zaslon namesto merilnikov in še kaj bi se našlo) kot Korejci. V ozadju, sem prepričan, da so tudi pri Hyundaiu in Kii komponente identične, a je njihova s prostim očesom vidna zunanja podoba (fasada, če želite) opazno različna. Pohvalno.
 

Zelo zadovoljen
Da se vrnem nazaj k temi tokratnega zapisa. Preizkušeni Ceed 1.4 T-GDI Fresh je bil za razliko od litrskega Ceeda nekaj tednov nazaj postavljen na 17-palčna kolesa. S tem je bil praktično enako obut kot i30 Wagon dobro leto dni nazaj. Medtem ko me je raven čvrstosti podvozja v slednjem zmotila do te mere, da sem jo izpostavil kot pretirano, sem bil v Kii skozi celoten test zelo zadovoljen z izbranim kompromisom med dinamiko in udobjem v vožnji.

Upoštevajoč zdaj že dobro poznano visoko raven obeh izdelkov kot celotnega paketa avta in vsesplošno podobnost med obema, bi zato sam v tem trenutku med obema prej izbral Ceeda kot i30. Odločitev, katerega od preizkušenih Ceedov izbrati – ali 1.0 T-GDI ali 1.4 T-GDI – deluje na površinski subjektivni ravni zelo enostavna in logična. Narekuje pa zato nekaj več pojasnila vključitev objektivnosti v enačbo.

Opazno bolj prožen
Tehnično gledano gre pri enem in drugem za sodobno grajen izdelek, podprt s turbo pomočjo, neposrednim vbrizgom goriva in odlično kultiviranostjo teka. O manjšem od dvojice sem že rekel, da predstavlja optimalno izbiro za družinsko srednje veliko kombilimuzino. Ne od moči ne od prožnosti ga jasno ne razganja, a vendar bo za umirjeno vožnjo obojega dovolj.


Ko sem bil v njem sam ali me je spremljala še žena, nisem čutil resne potrebe po več. Na družinskih potepih z vsemi petimi v kabini in še nekaj prtljage v zadku se je 172 Nm navora in 88 kilovatov (120 KM) litrskega mlinčka borilo z vsakim kilogramom bremena. Kljub temu Ceed 1.0 T-GDI sam tudi v takšnem primeru še vedno ne bi umestil med nepremičnine na cesti, a je za sledenje poskočnega utripa treba motorček vseeno bolj priganjati kot to narekuje opazno bolj prožen 1,4-litrski T-GDI.

Moja izbira
Res je, 103 kW (140 KM) 1,4-litrskega brata na prvo žogo ne deluje kot bistvena razlika v primerjavi z 88 kilovati litrskega brata. Zato pa 242 Nm prvega poskrbi za omembe vreden naskok s stališča prožnosti na cesti. Tehnični podatki pravijo, da je ta navor na voljo od 1.500 vrt/min in tudi na cesti se izkaže, da rabi turbina vsaj toliko vrtljajev, da dostojno zadiha. In medtem ko je meja uporabne prožnosti s tem postavljena enako visoko kot pri trivaljniku, je med pospeševanjem s štirivaljnikom vseeno opaziti bistveno večji prirast navora.
Zadeva na prvo žogo seveda godi, a v mestu, kjer je veliko pospeševanj in sprehajanja skozi prestave navzgor, se s tem voznik zelo pogosto sprehaja ravno skozi območje silnega porasta navora. Če tega voznik z uravnavanjem plina med pospeševanji skozi prestave ne kompenzira z vmesno rahlo popustitvijo plina, deluje vožnja bolj sunkovito in manj prijetno kot bi bilo treba. Ker je porast navora pri 1.0 T-GDI občutno manjši, je učinek neenakomernosti vožnje z njim manj očiten, posledično ima pa tudi voznik manj dela z njegovo izravnavo.
S tega stališča bi znal biti manjši od dvojice motorizacij za občutljivejše na enakomernost v vožnji primernejša izbira. Sam sicer to dodatno nalogo z lahkoto vzamem v zakup in bi zatorej nedvomno izbral večjega od obeh. Pri tem se mi zdi tudi doplačilo zanj v višini 1.000 evrov na mestu in bi ga bil, v zameno za opazno boljšo prožnost in praktično enako učinkovitost z gorivom, vsekakor pripravljen plačati.

 

Preizkusite Ceeda.

 

Za ogled originalnega članka, prosimo, kliknite TUKAJ!

 

Vsa Kompaktna SUV Športna EV / Hibridna Karavani