Kiin dizajn slavil novo trojno zmago na nagradah Red Dot

Trojček oblikovalskih nagrad za Ceed, Ceed Sportswagon in ProCeed

26.3.2019

Kia je s tremi osvojenimi lovorikami dosegla novo odmevno zmago na prestižnih oblikovalskih nagradah Red Dot. Nova, tretja generacija modela Ceed, ki je naprodaj po vsej Evropi, je prejela oblikovalsko nagrado Red Dot za vse tri svoje karoserijske različice.

Kiino drugo leto zapored s hat-trickom
Trojno zmago v hudi svetovni konkurenci je tako Kia pri nagradah Red Dot dosegla že drugo leto zapored, ob čemer je vredno spomniti, da so v začetku letošnjega leta njena vozila osvojila tudi tri prestižne oblikovalske nagrade iF Design 2019.

Skupno že 24 nagrad Red Dot
Najnovejši dosežek še krepi ugled Kie kot prvorazredne izdelovalke vozil, ki jo odlikuje tudi vrhunsko oblikovanje. Zanj je že več kot desetletje zadolžen Peter Schreyer, predsednik dizajna in glavni oblikovalec pri korporaciji Kia Motors. Korejci so sicer svojo prvo nagrado Red Dot osvojili leta 2009 za model Kia Soul, od takrat pa se je število nagrajenih modelov Kia povečalo na 24.

Oblikovalski hat-trick za model Kia Ceed
Najnovejša priznanja so prejele vse tri Ceedove karoserijske različice: 5-vratna kombilimuzina Ceed, karavanski Ceed Sportswagon, predstavljen pred nekaj meseci, ter novi shooting brake ProCeed, katerega prodaja se je šele pričela.

Tretja generacija Kia Ceeda je rahlo spremenila ime (prej Kia cee'd), a ne tudi svojega pomena. Tako kot izvirni model iz leta 2007 je tudi novi Ceed kompaktni avtomobil s povsem  evropskim poreklom (Community of Europe, with European Design). Novega Ceeda so ustvarili v Kiinem oblikovalskem središču v Frankfurtu, pod vodstvom Petra Schreyerja in Gregoryja Guillaume-a, vodje Kiinega evropskega oblikovanja. Inženirsko so ga zasnovali in razvili v znamkinem središču za raziskave in razvoj v nemškem Rüsselsheimu, vse tri različice pa proizvajajo v slovaški tovarni v Žilini.
    
Družino modela Ceed zaznamujejo prečiščene, ravne linije, ki so navdih našle pri hišni fastback športni limuzini Kia Stinger, ki je leta 2018 prav tako osvojila nagrado Red Dot. 5-vratni Ceed je širši in nižji od predhodnika, s kabino, ki je nekoliko zamaknjena nazaj proti zadku vozila, s čimer prinaša bolj športen videz in obliko. Gledano z boka stebriček C zaznamuje linija okenskih robov v obliki polmeseca.

Ceed Sportswagon v svoj razred prinaša več prostora kot kdajkoli prej: tretja generacija modela je pridobila na dolžini in nudi več prtljažnega prostora (625 litrov) kot njegovi konkurenti, ter celo več kot lahko ponudijo predstavniki večjega razreda. S svojimi pametno zasnovanimi merami in dinamičnim novim oblikovanjem je Ceed Sportswagon bolj športen kot njegova predhodnika.
    
Novi ProCeed prinaša povsem novo obliko Kie in je prvi shooting brake kakšnega množičnega avtomobilskega proizvajalca. ProCeed združuje osupljivo, elegantno oblikovanje s prostornostjo in vsestranskostjo karavana, obenem pa med svojima sorojencema izstopa zaradi svoje edinstvene pojavnosti in mer. Z višino 1.422 mm je ProCeed najnižji v razredu družinskih vozil. Element, ki najbolj zaznamuje vozilo, je zagotovo dinamična strešna linija, ki se zaključi s padajočim zadnjim vetrobranskim steklom. Izstopajoče oblikovanje je zlasti opazno od zadaj, saj osvetljena linija, ki povezuje LED luči, ProCeedu daje edinstven svetlobni pečat.

ProCeed in Ceed sta na voljo tudi kot zmogljiva različica GT, ki jo poganja 1.6 T-GDI bencinski motor z močjo 150 kW (204 KM). Ceedova družina kupcem ponuja kar 6 okolju prijaznih bencinskih in dizelskih motorjev, ki vsi izpolnjujejo najstrožji emisijski standard Euro 6d-TEMP. Širok nabor najnovejših tehnologij med drugim opcijsko ponuja sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (2. stopnja avtonomnih vozil) ter gretje celotnega vetrobranskega stekla.
    
Na Red Dot prijavljenih več kot 5.500 izdelkov iz 55 držav
Oblikovalski center Severno Porenje-Vestfalija že od leta 1955 podeljuje nagrade Red Dot, ki so postale eno najprestižnejših oblikovalskih tekmovanj na svetu. Žirijo sestavlja 40 mednarodnih strokovnjakov, ki prihajajo iz vrst neodvisnih oblikovalcev, profesorjev oblikovanja in novinarjev.

Nagrade Red Dot podeljujejo v treh kategorijah (oblikovanje izdelka, komunikacijsko oblikovanje in oblikovalski koncept), ki jih žirija ocenjuje na podlagi kriterijev, kot so inovacije, kakovost, funkcionalnost in okoljska ustreznost. Letos so podjetja iz 55 držav na tekmovanje prijavila kar 5.500 izdelkov.

Uradna podelitev nagrad Red Dot bo potekala 8. julija 2019 v nemškem mestu Essen, v operni hiši Aalto, ki jo je zasnoval Alvar Aalto.

 

Preizkusite Ceeda.

 

***


Korporacija Kia Motors (www.kia.com) – proizvajalec kakovostnih vozil za mlade po srcu – je ustanovljena leta 1944 in je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec. Kia letno proizvede 3 milijone vozil v 41 tovarnah v 5 državah, ki jih prodajajo in servisirajo v 180 državah. Kia danes ima več kot 51.000 zaposlenih po vsem svetu in letne prihodke v višini 45 mlrd. dolarjev. Oblikovanje vseh vozil Kia se izvaja pod vodstvom svetovno znanega nemškega oblikovalca Petra Schreyerja. Njegovo delo potrjujejo številne evropske in mednarodne oblikovalske nagrade, kot npr. red dot award, iF product design award in Automotive Brand Contest za najboljše oblikovanje v avtomobilizmu. V študiji 2017 JD Power IQS je Kia zasedla 1. mesto med vsemi znamkami. Izrazito evropsko naravnanost Kia dopolnjuje s svojo modern tovarno na Slovaškem (Žilina) in evropskim centrom za raziskave in razvoj v nemškem Rüsselsheimu, ki Kio postavljaju na presto proizvajalca avtomobilov z rekordno nizko porabo goriva.Kia je glavni pokrovitelj teniškega grand slama Australian Open in uradni avtomobilski partner mednarodne nogometne zveze FIFA – pokrovitelj svetovnega prvenstva v nogometu in in UEFA Europa League – največjega klubskega tekmovanja na svetu. Korporacijski slogan – "The Power to Surprise" (Moč presenečanja)– predstavlja znamkino globalno zavezanost presenečanju sveta s svojimi vznemirljivi in vrhunskimi vozili, ki presegajo pričakovanja strank.

 

Vsa Kompaktna SUV Športna EV / Hibridna Karavani