Kia z največjo rastjo prodaje v Evropi
siol.net, 20.09.2021

Kiina prodaja v Evropi je v prvih osmih mesecih letos narastla za kar 28,9 %

20.9.2021

Razmerja med avtomobilskimi znamkami so trenutno bolj odraz tega, kako se različni proizvajalci soočajo s težavami pri dobavah polprevodnikov. Manj težav z dobavitelji pomeni tudi krajše dobavne roke, ki so letos v povprečju močno narasli. Vrstni red avtomobilskih znamk lani in letos je dobil precej vidnih sprememb.

Na prodajne rezultate avtomobilskih znamk sicer lahko vplivajo novi produkti oziroma avtomobili, a vseeno se je letos industrija znašla predvsem v primežu težav pri dobavah določenih sestavnih delov. V avtomobilski industriji so “zasloveli” do še nedavno nepoznani polprevodniki in teh težav očitno še ne bo tako hitro konec. Proizvajalci so se na razmere odzvali različno uspešno.
 

Kot kaže zgornji graf velikoserijskih avtomobilskih znamk, ki so do konca avgusta prodale vsaj sto tisoč novih avtomobilov, so letos svojo prodajo v primerjavi s prvimi osmimi meseci lanskega leta, najbolj povečale neevropske znamke, kažejo podatki Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA.

Na vrhu so Kia, Hyundai, Toyota in Mazda, vse z več kot 25-odstotno rastjo prodaje. Tudi petouvrščeni Seat (vključno z znamko Cupra) je prodajo povečal za skoraj 25 odstotkov. Teh pet znamk imajo edine več kot 20-odstotno rast, sicer pa je 14 znamk prodajo povečalo za vsaj 10 odstotkov.
Za ogled originalnega članka, prosimo, kliknite TUKAJ
Spoznajte Kio.