Hibridna Kia Optima podrla Guinnessov svetovni rekord v porabi goriva

-    Hibridna Optima za vožnjo skozi 48 ameriških držav v povprečju potrebovala le 3,64 l/100 km
-    Voznika za prevoženih 12.712 km v 14 dneh potrebovala le 5,5 polnih posod z gorivom

21.9.2011

Kia Motors, najstarejši korejski proizvajalec avtomobilov, se lahko pohvali z Guinessovim svetovnim rekordom v najnižji porabi goriva, ki je bil dosežen s hibridno Optimo v 14-dnevnem preizkusu skozi 48 sosednjih ameriških zveznih držav.

Voznika Wayne Gerdes in Chris Bernius, sta uspešno prestala zahteven preizkus s serijsko hibridno različico limuzine Kia Optima pri katerem sta skozi 48 ameriških zveznih držav prevozila 7,899 milj (12.712 km) in dosegla neverjetno povprečno porabo goriva 3,64 l/100 km (po ameriško 64,55 milj s sodčkom bencina), s čimer sta izboljšala ameriško uradno najnižjo zunajmestno porabo goriva izven naselja za kar 61,37 odstotkov.

Voznika sta z Optimo v štirinajstih dneh povprečno prevozila 908 km dnevno. Za rekordni dosežek sta le 5,5-krat napolnila posodo z gorivom, rekordna razdalja med dvema polnjenjema pa je bila 2.282 km. Za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov je morala hibridna Optima ves čas potovanja prevažati dva potnika in njuno prtljago.


Rekodnemu dosežku se sicer uradno reče “najnižja poraba goriva prevožena skozi 48 sosednjih ameriških držav z bencinskim hibridnim vozilom” in je nova kategorija Guinnessovih svetovnih rekordov. Za doseganje novega rekorda je morala hibridna Kia Optima porabiti največ 4,45 l/100 km (52,27 mpg), kar je “abstinenčna” Kia izboljšala za 23 odstotkov.

Na »epsko pot« v smeri urinega kazalca skozi 48 ameriških zveznih držav sta Wayne in Chris odšla 26. avgusta izpred Kiine tovarne v West Pointu, v povprečju sta dnevno prevozila 908 km. Svoje potovanje sta zaključila 9. septembra v Greenvillu v Južni Karolini, točno dva tedna po začetku. Po opravljenih zahtevnih Guinessovih akreditacijskih postopkih sta voznika in vozilo kasneje prispeli v West Point na zaključno slovesnost in proslavo.

Novopečeni rekorder Wayne Gerdes je o samem podvigu povedal: “Kia Optima Hybrid je idealno vozilo za tako dolgo potovanje. Je prostorna, udobna in zabavna za vožnjo, poleg tega pa ima bencinsko-električno gnani pogon, ki zagotavlja izjemno varčnost pri avtocestnih hitrostih in je brezhibno delovala skozi celotno potovanje dolgo 7.899 milj (12.712 km),” ter še dodal: “Rekordno nizko porabo sva dosegla v vseh voznih pogojih (avtocesta, puščave z izjemno visokimi temperaturami, v naselju), tako da je doseženi rezultat prikaz realne porabe goriva, ki jo lahko pričakuje katerikoli lastnik hibridne Optime, če le malo pozornosti namenja varčnemu načinu vožnje.”


Vsi zainteresirani so lahko njuno potovanje zares podoživeli, saj je »rekorder« Wayne  Gerdes svoje videnje potovanje dnevno objavljal na blogu, na voljo pa so bili tudi fotografije in video posnetki ter Facebook aplikacija na http://www.facebook.com/Kiamotorsworldwide, kjer je »varčni« Wayne med drugim delil tudi nasvete glede varčne vožnje.

 

***


Korporacija Kia Motors (www.kia.com) – proizvajalec kakovostnih vozil za mlade po srcu – je bila ustanovljena leta 1944 in je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec. Kia letno proda več kot 2,1 milijona vozil, ki jih proizvajajo v 13 tovarnah v osmih državah. Skozi svojo prodajno-servisno mrežo jih tržijo v 172 državah. Kia danes zaposluje več kot 44.000 ljudi in ima letne prihodke v višini več kot 20 mlrd. ameriških dolarjev. Je glavni sponzor teniškega Odprtega prvenstva Avstralije (Australian  Open) in uradni avtomobilski partner mednarodne nogometne zveze FIFA. Korporacijski slogan – ‘The Power to Surprise’ – (slov. Moč presenečanja) predstavlja znamkino predanost preseganja pričakovanj strank skozi nenehne avtomobilske inovacije.

Vsa Kompaktna SUV Športna EV / Hibridna Karavani