Drugi par oči: novi Sorento z digitalnim zaslonom proti mrtvim kotom

Voznikom pomaga, da se izognejo trkom z vozili, ki se nahajajo v njihovem mrtvem kotu

8.5.2020

Kia bo pri novem Sorentu predstavila tehnologijo BVM (Blind-Spot View Monitor), ‘drugi par oči’ za voznika, ki je namenjen izboljšanju varnosti vseh udeležencev v prometu z odpravo voznikovega mrtvega kota na njegovi levi in desni strani.

BVM se v visoki ločljivosti prikazuje na zaslonu med merilniki
Sorento je prva Kia v Evropi, ki bo dobila ta napredni asistenčni pripomoček. To bo le ena izmed mnogih funkcij, ki jih omogoča novi popolnoma digitalni 12,3-palčni ‘Supervision’ zaslon na inštrumentni plošči. BVM izboljša voznikov pregled dogajanja za vozilom na obeh straneh med vožnjo na avtocesti in je povezan s smerokazi.

Video v visoki ločljivosti se prikazuje na levi ali desni strani TFT-LCD inštrumentne plošče, ko voznik vklopi smerokaz in se v njegovem mrtvem kotu skriva vozilo. Video iz mrtvega kota takoj zavzame mesto na zaslonu merilnika hitrosti ali števca prevoženih kilometrov (oziroma merilnika hibridnega sistema pri hibridnih izvedenkah Sorenta), hkrati pa še vedno kaže trenutno hitrost vozila. Video se prikazuje s pomočjo dveh širokokotnih in  visokoločljivostnih kamer, ki se nahajata v ohišju levega in desnega stranskega ogledala. Kameri omogočati širši zorni kot sama ogledala ter tako vozniku nudita precej boljši prikaz zadaj vozečega vozila.

Nova tehnologija ob prikazu dogajanja okrog vozila olajša parkiranje
Kiina BVM tehnologija bo na voljo kupcem Sorenta v Evropi kot del paketa, v katerem so prikaz dogajanja okrog vozila (Surround View Monitor), asistenčni sistem PCA za izogib trku med parkiranjem (Parking Collision-Avoidance Assist) ter tudi avdio sistem Bose Performance Series.

Na voljo ob sistemu za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu
Ta paket bo evropskim kupcem na voljo v vozilih, ki so opremljena s funkcijo BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist). Sistem BCA pomaga voznikom pri izogibanju vozilom v njihovem mrtvem kotu, saj se aktivira ob zaznavi bližajočega se trka.

Popolnoma digitalna inštrumentna plošča
Kiini digitalni merilniki ‘Supervision’ so namenjeni podajanju karseda jasnih informacij voznikom. Z visokoločljivostnim zaslonom (1920x720 pikslov) digitalni merilniki nadomeščajo običajni merilnik hitrosti in števec prevoženih kilometrov z enim samim enotnim zaslonom, ki prikazuje izostreno digitalno številčnico s podatki o vozilu in motorju.

 

Večfunkcijski zaslon med števci prikazuje navigacijska navodila 'ovinek za ovinkom', informacije avdio sistema, poglobljene potovalne podatke, diagnostična opozorila ter 'pop-up' obvestila, povezana z različnimi aktivnimi in asistenčnimi tehnologijami.

Kia. Prva v razvoju.

***

Kia Motors Corporation šteje med najuspešnejša globalna avtomobilska podjetja s poudarjenim smislom za kakovostne avtomobile za mlade po srcu. Leta 1944 ustanovljeno podjetje se postavlja z avtomobilskimi tovarnami v petih državah, letno proizvodnjo več kot 3 milijone vozil in razvejano prodajno-servisno mrežo 5.050  zastopnikov v približno 190 državah sveta. Znamka po vsem svetu zaposluje več kot 52.000 ljudi in letno ustvari več kot 50 milijard dolarjev prihodkov. V študiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zasedla 1. mesto med vsemi množičnimi znamkami. Podjetje stavi na izrazito evropski avtomobilski pristop. Glavni sedež podjetja Kia Motors Europe je s tem namenom v nemškem Frankfurtu, kjer prav tako domuje moderen Kiin oblikovalski center. Ključno vlogo pri razvoju vseh evropskemu trgu namenjenih vozil znamke Kia predstavlja še center za raziskave in razvoj v bližnjem Rüsselsheimu. Kiino izjemno oblikovalsko nadarjenost potrjuje preko 70 evropskih in mednarodnih dizajnerskih nagrad. Kia uživa status vodilnega oblikovalca v avtomobilski panogi in je dobitnica številnih prestižnih nagrad, kot npr. Red Dot, Good Design, iF in drugih. Oblikovanje vozil je ključna stvar, ki Kio loči od številčne konkurence, ter ključna prednost za kupce. Znamkin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (slov. Moč presenečanja) – predstavlja Kiino globalno zavezo presenečati svet z vznemirljivo, navdihujočo izkušnjo, ki presega pričakovanja.  

 

Vsa Kompaktna SUV Športna EV / Hibridna Karavani