Kia in SK Innovation skupaj do boljšega ekosistema baterij

Sodelovanje na področjih prodaje, ponovne uporabe in predelave baterij
Stabilna dobaviteljska veriga in večja dodana vrednost z ustvarjanjem celotnega cikla virov

24.11.2020

Družba Kia Motors je kot del skupine Hyundai Motor Group (HMG) s podjetjem SK Innovation Co. dosegla dogovor o sodelovanju pri razvoju trajnostnega ekosistema za baterije električnih vozil (EV), ki so ključne za prihodnost mobilnostne industrije.

Partnerja sta predstavila načrt sodelovanja na različnih poslovnih področjih, ki zadevajo industrijo baterij EV, vključno z načini prodaje, servisiranja, ponovne uporabe in predelave baterij.

Stabilna dobaviteljska veriga in večja dodana vrednost z ustvarjanjem celotnega cikla virov
Sodelovanje izhaja iz potrebe obeh strani po ustvarjanju verige vrednosti baterije in po krepitvi okoljske sprejemljivosti poslovnih operacij, ki pokrivajo celoten življenjski cikel EV baterij.

Za razliko od obstoječih sodelovanj med ponudniki mobilnosti in proizvajalci baterij, ki so osredotočeni na dobavo baterij, ima sodelovanje sestrske naveze Hyundai-Kia in podjetja SK za cilj cikel uporabe baterije, za katerega se uporablja izraz Baterija kot storitev (BaaS - Battery as a Service), ki vključuje najem storitve. Tako bi se precej razširilo sodelovanje med ponudnikom mobilnostnih rešitev in ponudnikom baterij.

Partnerja nameravata okrepiti stabilnost dobaviteljske verige baterij in ustvariti celoten cikel virov od predelave do proizvodnje, zmanjšati emisije ogljika, optimizirati dizajn baterije in EV-jev in ponovno uporabo baterij ter ustvarjati sinergije.

Ob začetku sodelovanja sta partnerja osredotočena na začetni postopek zbiranja in preverjanja baterijskega sklopa Kiinega električnega modela Niro EV.

Sodelujoči pri projektu trenutno iščejo rešitve, ki lahko maksimalno povečajo vrednost in okoljsko prijaznost EV baterij. Te vključujejo ponovno uporabo baterij, ki niso več uporabne v vozilih, za različne namene, kot so na primer sistemi shranjevanja energije (ESS - Energy Storage Systems, ter recikliranje baterij, ki izloča ekonomsko vredne kovine, kot so litij, nikelj in kobalt.

Krepitev konkurenčnosti na področju ponovne uporabe baterij v eri električnih vozil
Te inovacije bodo po predvidevanjih povečale vrednost in konkurenčnost industrije recikliranja baterij, ki bo steber nove ere električnih vozil.

Nadalje bosta Kia in SK Innovation združila svojo poslovno infrastrukturo in razširila zmožnosti svojih različnih dejavnosti, s čimer bosta okrepila konkurenčnost na področju ponudbe baterij in pospešila rast s tem povezanih sektorjev.

“Kiino sodelovanje s SK Innovation, dobaviteljem baterij prvega ranga za našo električno globalno modularno platformo (E-GMP), ki bo predstavljena leta 2021, označuje kritičen prvi korak pri maksimiziranju sinergij med mobilnostnim podjetjem in proizvajalcem baterij,” je dejal Youngcho Chi, predsednik in vodja inovacij pri HMG. “Pričakujemo, da bo to sodelovanje igralo zelo pozitivno vlogo pri krepitvi naše konkurenčnosti na področju mobilnosti in pri obogatitvi okolju prijaznejših električnih vozil.”

“Sodelovanje skupine Hyundai-Kia, ki je med najbolj rastočimi na področju električnih vozil na globalnem trgu, in SK Innovation, ki ima napredne tehnologije na področju razvoja in recikliranja baterij, je zelo pomembno, saj smo združili moči pri sodelovanju na področju celotnega cikla EV-jev,” je povedal Dongseob Jee, predsednik baterijskega oddelka pri SK Innovation. “Podjetji bosta ustvarili brezhiben sistem, ki bo raziskoval nove poslovne priložnosti na celotnem področju vrednosti verige baterij.”

Kia bo še naprej širila sodelovanje z globalnimi igralci s področja baterij, da lahko odkrije nove poslovne priložnosti in izboljša tehnologijo
Poleg sodelovanja s SK Innovation si Kia prizadeva zagotoviti in odpreti nove trge skozi sodelovanje z globalnimi igralci, specialisti za ponovno uporabo baterij, kot so npr. Korea Hydro & Nuclear Power Co., Wärtsilä, OCI in Hanwha Solutions. Skupina HMG namerava s pomočjo sodelovanja s SK Innovation Co. temeljito okrepiti svojo tehnološko konkurenčnost s tehnologijo in infrastrukturo ter razširiti svoja področja poslovanja.
Kia. Prva za ljudi.


***


Kia Motors Corporation šteje med najuspešnejša globalna avtomobilska podjetja s poudarjenim smislom za kakovostne avtomobile za mlade po srcu. Leta 1944 ustanovljeno podjetje se postavlja z avtomobilskimi tovarnami v petih državah, letno proizvodnjo več kot 3 milijone vozil in razvejano prodajno-servisno mrežo 5.050  zastopnikov v približno 190 državah sveta. Znamka po vsem svetu zaposluje več kot 52.000 ljudi in letno ustvari več kot 50 milijard dolarjev prihodkov. V študiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zasedla 1. mesto med vsemi množičnimi znamkami. Podjetje stavi na izrazito evropski avtomobilski pristop. Glavni sedež podjetja Kia Motors Europe je s tem namenom v nemškem Frankfurtu, kjer prav tako domuje moderen Kiin oblikovalski center. Ključno vlogo pri razvoju vseh evropskemu trgu namenjenih vozil znamke Kia predstavlja še center za raziskave in razvoj v bližnjem Rüsselsheimu. Kiino izjemno oblikovalsko nadarjenost potrjuje preko 70 evropskih in mednarodnih dizajnerskih nagrad. Kia uživa status vodilnega oblikovalca v avtomobilski panogi in je dobitnica številnih prestižnih nagrad, kot npr. Red Dot, Good Design, iF in drugih. Oblikovanje vozil je ključna stvar, ki Kio loči od številčne konkurence, ter ključna prednost za kupce. Znamkin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (slov. Moč presenečanja) – predstavlja Kiino globalno zavezo presenečati svet z vznemirljivo, navdihujočo izkušnjo, ki presega pričakovanja.  

 

Vsa Kompaktna SUV Športna EV / Hibridna Karavani