Vsi članki

20. 11. 2014

Z novim Sorentom bo Kia zagotovo ponudila veliko boljšega križanca, kot je bil predhodnik.

Želja po mešanju štren premijskim avtomobilom morda še ne bo takoj uresničena, a zdi se, da so Korejci na pravi poti, zato bodo želeni cilj prej ali slej tudi dosegli.

 

V razredu križancev, v katerega sodi Sorento, je ponudba vse bogatejša, zato za uspeh ni dovolj zgolj privlačna oblika. A je oblika seveda prvi pogoj, da je avto sploh zanimiv. Tega se pri Kii dobro zavedajo, zato oblikovne ideje že lep čas ne prihajajo več zgolj iz matične tovarne. Korejski Namyang Design Center je sicer glavni oblikovalski studio, a sta za uspeh in končno podobo Kijinih avtomobilov zaslužna tudi ameriški (Irvine, Kalifornija) in seveda evropski s sedežem v Frankfurtu v Nemčiji. S tremi oblikovalskimi centri na pomembnih strateških točkah (Azija, Evropa, ZDA) pa so si pri Kii zagotovili še precej več kot le všečno obliko. Namreč, vsaj za zdaj je skorajda nemogoče, da bi Korejci naredili avtomobil, ki bi bil v popolnosti všeč evropskemu kupcu. Enako je z ameriškim, zato je drugačna miselnost dobrodošla. In Korejci so dobri poslušalci, radi prisluhnejo novih idejam in tudi pripombam. Slednjih se ne bojijo, saj pravijo, da tudi zaradi njih postajajo boljši.

Tako nekako je nastal tudi novi Sorento, ki so ga v Evropi premierno predstavili na letošnjem pariškem avtomobilskem salonu. Ob predstavitvi so poudarili, da avto ni le oblikovno prenovljen, ampak tudi praktičen in tehnološko dovršen. Sorento tretje generacije se ponaša z veliko nežnejšimi linijami kot njegova predhodnika. Ni več odrezavih in ostrih robov, a vseeno je prednji del, vključno z veliko masko, precej bolj mogočen. Povsem spodobna je bočna linija, brez pretirane filozofije pa je lično narejen tudi zadek. Novi Sorento je od predhodnika 95 milimetrov daljši, 15 nižji in 5 širši.

Z novim Sorentom se želijo pri Kii vrniti v razred premijskih križancev. To so seveda velike želje, a za dosego ciljev si jih moraš najprej zadati. Zato je povsem prevetrena tudi notranjost. Izbrani materiali so precej bolj kakovostni, armaturna plošča je lična in pravzaprav spodobno elegantna, sploh v dvobarvni kombinaciji (črni in bež). Izdatno so jo popestrili z debelimi obrobami (imitacija aluminija) osrednjega zaslona na sredini armaturne plošče ter stranskih zračnikov. Stikal in gumbov ni preveč, po avtomobilu so razporejeni precej logično in na dosegu voznikovih rok. Tudi izdelava je na precej boljši ravni kot pri predhodniku. Tudi zato, ker so Korejci k svojim proizvodnim obratom dodali še center za nadzor kakovosti izdelave avtomobilov. Če je to dovolj, da bo Sorento mešal štrene tudi med premijskimi križanci, bo pokazal čas. Lepo je obdelan prtljažni prostor. Ne glede na število sedežev (pet ali sedem) se ti enostavno zložijo v ravno dno, izjemno pohvalno pa je samodejno odpiranje prtljažnih vrat, če je avto opremljen z brezkontaktnim ključem. Takrat je namreč dovolj, da se zadnjim vratom zgolj približamo (s ključem v žepu ali roki), počakamo nekaj trenutkov, da avto zazna ključ, nato pa se vrata samodejno odprejo. Da je to odlična rešitev, kadar imamo polne roke, verjetno ni treba razlagati.

Za preizkus je bil na voljo Sorento z 2,2-litrskim turbodizelskim motorjem. Dvesto »konj« nima težav s skoraj dve toni težkim Sorentom, tudi šeststopenjski samodejni menjalnik (osnovni je sicer ročni) je svoje delo opravljal odlično. Prenovljeni volanski mehanizem (zdaj za lažje sukanje volana skrbi elektrika) se odlično izkaže v mestni vožnji, pri hitrejši bi lahko bil malce trši in bolj posreden. Kljub temu daje dovolj povratnih informacij, tudi pri hitrejši vožnji. Za tako velik avto je obnašanje na cesti zadovoljivo, v primerjavi s predhodnikom je karoserija za 14 odstotkov bolj toga, tudi zaradi večje vsebnosti  kakovostnega jekla v primerjavi s predhodnikom je precej manj tresljajev, dodelano pa je tudi podvozje oziroma vzmetenje.

Za zdaj še ni natančno določeno, za katere trge bo kaj na voljo, a bo novi Sorento ponujal kar nekaj varnostnih tehnologij. Med preizkušenimi velja pohvaliti aktivni tempomat, prav tako ne moremo ničesar očitati sistemu za opozarjanje pred nenamernim zapuščanjem voznega pasu. Na voljo bo tudi sistem za opozarjanje pred vozili v mrtvem kotu, pohvalno pa bo ta sistem prežal (in opozarjal) na vozila tudi pri vzvratni vožnji s parkirnega prostora. Vozniku bo pri parkiranju in vzvratni vožnji v pomoč še Around-View-Monitor s kar štirimi kamerami, ki so sposobne prikazati celotno okolico okrog avtomobila.

Z novim Sorentom bo Kia zagotovo ponudila veliko boljšega križanca, kot je bil predhodnik. Želja po mešanju štren premijskim avtomobilom morda še ne bo takoj uresničena, a zdi se, da so Korejci na pravi poti, zato bodo želeni cilj prej ali slej tudi dosegli.


Za ogled originalnega članka, prosimo, kliknite na spodnjo datoteko!

 

Naročite se na RSS vir
21. 10. 2014

Vozila SUV, mestni ali športni terenci so čedalje bolj priljubljeni, s tem pa jih na cestah videvamo v vedno večjem številu, kar pa niti ni presenetljivo, saj ima že skoraj vsaka avtomobilska znamka svojega predstavnika v tem razredu. Med njimi je mogoče opaziti že zelo znanega Kiinega predstavnika sportage, ki je pred kratkim doživel tudi prenovo. Avtomobil pritegne poglede z zanimivimi ...

02. 10. 2014

Seveda pa ta korak ni odvisen zgolj od oblikovalcev, temveč tudi od kupcev in njihovega odziva. Pri Kii se zadnje čase ne morejo pritoževati nad prodajo svojih modelov, saj jim prodaja še vedno raste. Izjema ni niti Kijin Soul, saj je prva generacija prepričala več kot 700.000 kupcev. Če se čudite nad dobro prodajo, je razlog seveda odlična prodaja onkraj Atlantika, kjer je kriza kupce prepričala, da kupujejo tudi manjše in cenejše avtomobile. ...

15. 09. 2014

Ne zgodi se tako redko, da se na bočnih steklih avtomobila opazijo odtisi rok zvedavih mimoidočih in njihovih pogledov v notranjost. Skorajda brez izjeme se to zgodi pri dragih, športnih ali kako drugače posebnih vozilih, tokrat pa so nas očitni dokazi o radovednežih malce neobičajno pričakali na dopustniško zaprašenem srednje velikem družinskem enoprostorcu. Nova Kia carens je tako dobila ...

08. 09. 2014

Tri leta po prihodu v Slovenijo je Sportage pridobil spremembe, nekatere opazne, druge malo manj in tretje povsem neopazne. Lastniki Kij, ki jim teče že tretje leto garancije, so tisti, ki opazijo spremenjeno maso, po vsej površini osvetljenih zadnjih luči pa ne zgreši nihče. Bolj natančni opazovalci zagledajo strešno anteno v obliki plavuti morskega psa …Celo ...