Vsi članki

16. 12. 2014

Kia je za svoj prvi svetovni električni avto izbrala soula, kar je nedvomno odlična izbira.

Soul je ravno prav velik, v kabini in prtljažniku uporabno prostoren in, kar je v tem primeru še posebej pomembno, prijetno oblikovno izstopajoč, da zadosti vsem merilom danes najbolj vročih električnih tekmecev. Soul je svojo pot začel leta 2009, električni pa je v obliki in na platformi nove druge generacije, ki je sicer zadržala ključne prepoznavne poteze prvega soula, vseeno prepoznavno nov.

Drugačnost izdaja že zunanjost
Spremenjena je prednja maska, ki je pri električnem soulu še nekoliko bolj gladka in aerodinamična, izstopajo veliki odbijači, drugačni žarometi, zadnji so prepoznavno pokončni in s povsem drugačno svetilno grafiko, zanimivo zalikani so karoserijskimi robovi nad koloteki, platišča so posebna in bolj aerodinamično oblikovana, na njih pa so nameščene varčnejše pnevmatike.

Z električnim soulom Kia evropskim tekmecem ne sporoča samo tega, da zmore narediti električen avto, ampak predvsem to, da ga lahko naredi dobro in da gre z njim tudi v prodajo po celem svetu. In zdaj je tu. Ne čisto tu, prednost imajo trgi, na katerih pri ceni ni treba toliko barantati, zato jih trenutno večina roma v Ameriko in na gospodarsko močnejše evropske trge. Ker med te ne sodimo, je ta, ki smo ga preskušali in nosi priporočeno ceno 32.000 evrov, v Sloveniji za zdaj bolj promocijske kot pa prodajne namene.

Zmogljiv električni motor
Soul poganja kar 81-kilovatni elektromotor z največjim vrtilnim momentom 285 njutnmetrov, energija zanj pa se hrani v 282 kilogramov težki litij-ionski bateriji z zmogljivostjo 27 kilovatnih ur. Naštete vrednosti se v drugačnih merskih enotah slišijo takole; po tovarniških podatkih ima soul doseg 200 kilometrov, doseže najvišjo hitrost 145 km/h, s posebnim polnilnikom za hitro polnjenje se do 80 odstotkov napolni v 25 minutah, s srednje zmogljivo hišno varovalko v 4 urah in v 12 urah prek običajnega šibkega hišnega omrežja.

Dovolj dosega za povprečnega uporabnika
Kar zadeva doseg so bili 200 kilometrov oddaljeni kraji v ne pretiranem hladnem novembru povsem nedosegljivi, a je hkrati mogoče reči, da je tudi pri vključeni klimatski napravi, ogrevanju stekel ter pretežno mestni vožnji mogoče zagotoviti realen doseg 130 kilometrov. Zelo dober podatek, še posebej ker se električni soul po voznih lastnostih, legi na cesti in iskrivosti svojih 110 konjev pelje nadvse živahno ter zaradi dobro zvočno zatesnjene kabine in podvozja tudi izjemno tiho.

Jasno je, da je električni soul evropske kupce in tudi proizvajalce opozoril na to, da je lahko v igri z najbolj naprednimi. Ne prezrimo, ene najboljših baterij nastajajo prav v njegovi soseščini, kar so očitno znali že zdaj s pridom izkoristiti.

 

 

Za ogled originalnega članka, prosimo, kliknite na spodnjo povezavo!

http://www.rtvslo.si/zabava/avtomobilnost/testi/kia-soul-ev-za-zdaj-le-opozorilo-tekmecem/352172

Naročite se na RSS vir
20. 11. 2014

V razredu križancev, v katerega sodi Sorento, je ponudba vse bogatejša, zato za uspeh ni dovolj zgolj privlačna oblika. A je oblika seveda prvi pogoj, da je avto sploh zanimiv. Tega se pri Kii dobro zavedajo, zato oblikovne ideje že lep čas ne prihajajo več zgolj iz matične tovarne. Korejski Namyang Design Center je sicer glavni oblikovalski studio, a sta za uspeh in končno podobo Kijinih ...

21. 10. 2014

Vozila SUV, mestni ali športni terenci so čedalje bolj priljubljeni, s tem pa jih na cestah videvamo v vedno večjem številu, kar pa niti ni presenetljivo, saj ima že skoraj vsaka avtomobilska znamka svojega predstavnika v tem razredu. Med njimi je mogoče opaziti že zelo znanega Kiinega predstavnika sportage, ki je pred kratkim doživel tudi prenovo. Avtomobil pritegne poglede z zanimivimi ...

02. 10. 2014

Seveda pa ta korak ni odvisen zgolj od oblikovalcev, temveč tudi od kupcev in njihovega odziva. Pri Kii se zadnje čase ne morejo pritoževati nad prodajo svojih modelov, saj jim prodaja še vedno raste. Izjema ni niti Kijin Soul, saj je prva generacija prepričala več kot 700.000 kupcev. Če se čudite nad dobro prodajo, je razlog seveda odlična prodaja onkraj Atlantika, kjer je kriza kupce prepričala, da kupujejo tudi manjše in cenejše avtomobile. ...

15. 09. 2014

Ne zgodi se tako redko, da se na bočnih steklih avtomobila opazijo odtisi rok zvedavih mimoidočih in njihovih pogledov v notranjost. Skorajda brez izjeme se to zgodi pri dragih, športnih ali kako drugače posebnih vozilih, tokrat pa so nas očitni dokazi o radovednežih malce neobičajno pričakali na dopustniško zaprašenem srednje velikem družinskem enoprostorcu. Nova Kia carens je tako dobila ...