Vsi članki

30. 11. 2015

 Elegantna limuzinska Kia v novi izdaji

»Limuzina je mati vseh modelov, njo je najtežje oblikovati«, mi je pred leti dejal Peter Schreyer, vodja oblikovanja pri Kii in Hyundaiju. Že prva Kia Optima izpod njegovega svinčnika je bila eden lepših avtomobilov srednjega razreda. Zdaj prihaja naslednica.

Vsake oči imajo svojega malarja, a tudi pri novi generaciji Optime se mi zdi, da ji pomanjkanja zunanje elegance ne moremo očitati. Dizajn tokrat umirjeno nadgrajujejo sprednje reže za zajem zraka, drugačen sprednji del odbijača, ki med drugim pripomore k manjšemu uporu zraka – količnik je po novem še malce nižji (0,29). Zadaj so dodali mini trikotno okno, prtljažni rob se enovito konča v spojler, preoblikovali so zadnje luči. Kia Optima je s 485 cm za centimeter daljša kot doslej, le malo so večje tudi druge mere.

Avtomobil je v notranjosti prostoren, zadaj je veliko prostora za noge. Na izbiro je tudi kakovostno usnjeno oblazinjenje. Prtljažnik sprejme 510 litrov (rezervno kolo vedno nadomešča komplet za popravilo pnevmatik), poveča se s podrtjem zadnje klopi, ki se deli v razmerju 60/40.

Notranjost naredi dober vtis, udobno sedenje, kakovostna izvedba in korektna ureditev, ki ni tako nastopaška kot pri kakšnem tekmecu.

Sprednja sedeža sta se zdela na prvi vožnji zelo dobra, izdatno nastavljiva, položaj za volanom naraven. Avtomobil znotraj deluje kakovostno, ni izstopajoč, prej umirjen. Večfunkcijski sredinski zaslon je manjši kot v hišnem velikem SUV Sorentu. Med množico asistenčnih sistemov jih je nekaj že v standardni opremi, drugi so za doplačilo. Omenimo npr. dobro delujoč radarski tepomat. Po drugi strani vam bodo za doplačilo ponudili brezžično polnjenje pametnega telefona ali vrhunsko ozvočenje in avdiosistem proizvajalca Harman Kardon.

Kia Optima je v novi generaciji grajena bolj čvrsto in temeljiteje zaščitena pred zvoki motorja in s cestišča. Njena masa je z 1,5 tone bolj ali manj nespremenjena. Prve kilometre smo naredili po nemških cestah, ki so v glavnem gladke, tam se je avto peljal lepo, videli bomo, kako bo pri nas. Tu bodo Optimo uvodoma ponudili le z 1,7-litrskim dizelskim motorjem z močjo 103 kW (141 KM). Ima izboljšan turbopolnilnik in zmore največji navor 340 Nm že pri 1750 vrt./min. Motor je po odzivnosti korekten, na prvih poteh je računalnik kazal povprečno porabo 6,5 litra. Namesto šeststopenjskega ročnega ima lahko sedemstopenjski samodejni menjalnik z dvema sklopkama, ki se mu lepo poda.

V drugi polovici prihodnjega leta bo pripravljen hibrid (kombinacija  bencinskega in električnega pogona), ki ga bo drugače kot v prejšnji generacji z elektriko mogoče polniti tudi na zunanjem omrežju in naj bi v električnem režimu zmogel prepeljati 50 km. Takrat bodo poleg limuzine predstavili še karavansko Optimo wagon, ki je doslej ni bilo. Nastajata tudi športnejši različici GT in GT Line. Optima, ki jo za Evropo izdelujejo v Kiini tovarni v Hwasungu, se bo do Slovenije kot dizelska limuzina pripeljala v začetku prihodnjega leta. Z vstopno opremo bo stala 26 tisoč evrov, najbolje opremljena pa približno 37 tisoč evrov.

 

Za ogled originalnega članka, prosimo, prenesite spodnjo datoteko!

 

Naročite se na RSS vir
16. 11. 2015

Z novo generacijo bo optima v razred poslovnih limuzin prinesla dovolj svežine, sodobne tehnike in raznih priboljškov, da si bo lažje izborila nekaj več prostora pod soncem. Pri tem ji bo v drugi polovici prihodnjega leta prvič pomagala še družinam bolj prijazna karavanska različica (napovedal jo je že atraktiven koncept sportspace), ekološko bolj ozaveščenim kupcem pa bo nova optima takrat na voljo še ...

25. 03. 2015

Kia je ena od znamk, ki je v tej rubriki še nismo obdelali. V glavnem zaradi dveh razlogov. Prvi je ta, da so rabljene Kie precej manj opazne kot avtomobili nekaterih drugih znamk, drugi pa, da o njih ni kaj veliko pisati. Kot mladenič sem si v začetku tisočletja služil kruh kot sprejemnik na enem od ljubljanskih servisov, kjer smo nekaj časa prodajali in popravljali tudi Kie. Takrat je ...

06. 03. 2015

O električnih avtomobilih veliko pišemo, redkeje pa se z njim vozimo, vsaj v Sloveniji. Tudi pri Kii Soul EV ni dosti drugače, čeprav je res, da se o njej govori precej manj kot o kakšnih drugih modelih. Mi smo jo že vozili, kupiti pa je v Sloveniji še ni mogoče. Rečem lahko le – žal. Prenovljena Kia Soul je ohranila posebno obliko, ki jo postavlja v svet malih križancev, z ...

24. 02. 2015

Sorento, Kijin zastavonoša v Evropi, je v tretji izdaji napredoval na vseh področjih Ko so Korejci leta 2002 prvič predstavili Sorenta, takrat enega prvih urbanih SUV-ov, so si v Evropi zagotovili pozornost, kot je dotlej ni uspelo doseči nobeni drugi Kii. Predvsem po zaslugi privlačnega dizajna (in dosegljive cene) je Sorento h Kii privabil kupce, ki dotlej znamke morda niti niso poznali. A napredek je posegel tudi v vlogo Sorenta in, če je za precej manj opazno drugo generacijo veljalo, kot bi diplomirala, se Sorento zdaj že postavlja z magisterijem. Dimenzijsko večji, tehnološko sodoben in predvsem boj prefinjen. ...