08. 11. 2013

•    Vodja oblikovanja pri Kii (in po novem tudi pri Hyundaiju) Peter Schreyer je dobitnik Zlatega volana 2013, ki ga za izjemne dosežke v avtomobilski industriji podeljujeta  Bild am Sonntag in AutoBild
•    Schreyer je šele drugi oblikovalec, ki je prejel to prestižno nagrado

Pri žiriji so bili mnenja, da nikoli prej niso bili oblikovalci tako pomembni v avtomobilski industriji. Peter Schreyer, predsednik in glavni oblikovalec skupine Hyundai-Kia, je za izjemne dosežke v avtomobilski industriji prejel častni Zlati volan.

Bavarec Schreyer je vodja Kiinega oblikovanja od leta 2006 in je bil v začetku letošnjega leta imenovan tudi za predsednika vseh oblikovalskih centrov skupine Hyundai-Kia. Schreyer, ki je zadolžen za oblikovanje pri 5. največjem avtomobilskem proizvajalcu na svetu, je šele 2. oblikovalec v 31-letni zgodovini Zlatega volana. Sloviti Giorgetto Giugiaro je to priznanje prejel daljnjega leta 1995.

Prejemniki priznanja v zadnjih letih so bili npr. Ferdinand Piëch, 1. mož Volkswagna (2012), Alan Mulally, predsednik uprave Ford Motor Company (2011) in Norbert Reithofer, predsednik uprave BMW (2010). Izbor organizirata reviji Bild am Sonntag in AutoBild, slavnostna podelitev priznanj bo 12. novembra v Berlinu.

“Sem izredno ponosen, da sem prejemnik te pomembne nagrade. To je zame osebno velika čast in obenem priznanje naših oblikovalskih oddelkov po svetu, ki so v zadnjih letih opravili izjemno delo,” je ob tej novici povedal Schreyer.  Oblikovalec je odgovoren za ustvarjanje večkrat nagrajenega Kiinega oblikovalskega jezika in ‘tigrove maske’ – značilne motorne maske, po kateri so Kiini novejši modeli postali prepoznavni.

“Korporacija Kia Motors mi je dala edinstveno priložnost začeti iz nič in avtomobilski znamki dati povsem nov, značilen obraz. Skrb za celotno oblikovanje skupine Hyundai Motor je nov izziv in obenem jasno ločevanje oblikovalskih strategij teh dveh znamk,” je še dodal 60-letni Bavarec.

Peter Schreyer se je izpopolnjeval na minhenski univerzi za uporabno znanost in londonski London Royal College of Art, slednji mu je leta 2007 celo podelil častni doktorat.  Preden so ga zvabili v Kiine vrste je bil Schreyer odgovoren za oblikovanje modelov kot so Audi TT, Volkswagen Beetle in Volkswagen Passat.

Pri Kii je Schreyer razvil oblikovalsko filozofijo, ki stavi na preprostost in jasnost, kar je v veliki meri vplivalo na uspeh znamke – v zadnjih petih letih je Kia podvojila svojo globalno prodajo in je v letu 2012 prodala več kot 2,7 milijona vozil.  

Pod Schreyerjevim vodstvom so Kiini oblikovalski studii v Koreji, ZDA in Frankfurtu ustvarili nekaj presenetljivih vozil - npr. kultni križanec Soul, dinamični športni terenec Sportage, elegantna limuzina Optima, električni koncept POP, študija GT in manjši športni 4-kolesno gnani koncept provo.

Nemec se je zdaj že podpisal pod celotno paleto modelov Kia. Zadnji model, ki je še čakal na preoblikovanje je novi Kia Carens, ki je po vsej Evropi naprodaj od maja 2013 in prinaša novo vizualno dinamičnost v družinsko naravnanem razredu enoprostorcev.

Privlačnost Kiinega oblikovanja ni očitna le po prodajnem uspehu, ampak tudi po beri nagrad, ki jih je Kia osvojila odkar se je Peter Schreyer priključil korporaciji. Kar deset Kiinih modelov je prejelo prestižne red dot nagrade za oblikovanje, limuzina Optima in novi pro_cee’d sta celo prejela priznanje 'najboljši od najboljših.' Strokovnjaki so pohvalili tudi celotno znamkino oblikovalsko strategijo, tako je žirija Automotive Brand Contest Kio ocenila kot 'najboljšo od najboljših' za leto 2011 v kategoriji oblikovanja znamk.

Zlati volan sodi med najbolj pomembne avtomobilske nagrade v Evropi. Nastala leta 1976, nagrada vsako leto izbira najboljše nove modele, medtem ko častni  Zlati volan od leta 1983 podeljujejo vodilnim v avtomobilski industriji. Do zdaj sta prestižno nagrado osvojila tudi dva dirkača: Michael Schumacher (1993) in Lewis Hamilton (2007).

V kategoriji vozil zmagovalce izbirajo bralci revij Bild am Sonntag in AutoBild, ali neodvisna 40-članska žirija, ki jo sestavljajo dirkači, inženirji, oblikovalci in avtomobilski novinarji. Zmagovaca častnega Zlatega volana izbirajo predstavniki teh dveh revij.

 

***
Kia Motors Corporation šteje med najuspešnejša globalna avtomobilska podjetja s poudarjenim smislom za kakovostne avtomobile za mlade po srcu. Leta 1944 ustanovljeno podjetje letno izdela več kot 2,7 milijona vozil, ki jih prek razvejane prodajno-servisne mreže prodaja v 150 državah. Podjetje zaposluje po vsem svetu več kot 47.000 delavcev in stavi na izrazito evropski avtomobilski pristop. Ključna vloga pri oblikovanju vseh evropskemu trgu namenjenih vozil znamke Kia je zaupana tehnično-razvojnemu ter oblikovalskemu centru iz nemškega Frankfurta. Oblikovanje vseh vozil znamke Kia poteka pod vodstvom svetovno znanega nemškega oblikovalca Petra Schreyerja. Njegovo nadarjenost potrjujejo številne evropske in mednarodne dizajnerske nagrade, kot so red dot award, iF product design award in Automotive Brand Contest za najboljši avtomobilski dizajn. Izrazito evropsko orientiranost dopolnjuje Kia z moderno tovarno v slovaškem mestu Žilina in evropskim tehničnim centrom za razvoj in izdelavo motorjev, ki postavljajo Kio na prestol izdelovalca avtomobilov z rekordno nizko porabo goriva. Avtomobilska znamka Kia je hkrati uradni avtomobilski partner svetovne nogometne organizacije FIFA in glavni sponzor slovitega teniškega turnirja Australian Open. Slogan podjetja Kia Motors Corporation »The Power to Surprise« predstavlja globalno zavezo podjetja k ustvarjanju avtomobilov, ki z moderno tehniko, naprednimi rešitvami in nenehnimi inovacijami prehitevajo nakupna pričakovanja ter z revolucionarnim 7-letnim jamstvom predstavljajo najboljšo nakupno izbiro za vaš denar.

 

17. 10. 2013

Korporacija Kia Motors je letos povečala vrednost svoje blagovne znamke za 15% in je zdaj na 83. mestu ekskluzivne lestvice ‘Top 100 Best Global Brands,’ ki jo izvaja Interbrand, največja globalna svetovalna agencija. Kia se je lansko leto prvič uvrstila na ‘Top 100 Best Global Brands’, ko je bila na 87. mestu, zdaj pa se je povzpela za 4 mesta in je njena vrednost ocenjena na 4,7 mlrd.... Več ...

26. 09. 2013

Kompaktni enoprostorec novi Kia Carens je s strani Euro NCAP, vodilnega evropskega združenja na področju varnosti v prometu, prejel maksimalnih 5 zvezdic za varnost pri trku. Kia Carens je le eden od dveh kompaktnih enoprostorcev, ki so pred kratkim prišli na evropsko tržišče in je osvojil 5 zvezdic na letošnjih Euro NCAP testih.  5-vratna, 5- ali 7-sedežna Kia je si je prislužila visoke ocene za... Več ...

06. 09. 2013

Iz Kie so potrdili, da se bo njihov novi dramatični evropski koncept, ki ga bodo predstavili 10. septembra na frankfurtskem salonu, imenoval Kia Niro. Niro predstavlja Kiin pogled na prihodnost B razreda in se ponaša z urbanostjo in trdnostjo ter med drugim predstavlja inovativni motor. Vozilo so oblikovali v Kiinem frankfurtskem oblikovalskem studiu – manj kot kilometre oddaljenem od sejmišča... Več ...

27. 08. 2013

Povsem novi  Kia Soul bo evropsko premiero doživel 10. septembra na salonu v Frankfurtu.  Družbo mu bodo delali novo konceptno vozilo B razreda (svetovna premiera), ter prenovljena limuzina Optima in  malček Picanto v LPG različici. Novi Kia Soul ostaja zvest izvirnemu ikoničnemu dizajnu ter izboljšanimi dinamičnimi in varčnimi motorji. Oblikovalci so navdih našli v leta 2012... Več ...