Splošne novice

10. 10. 2016

Vrednost Kie narasla na 6,3 milijarde dolarjev

 

Na najnovejši lestvici Interbrandovih 100 največjih globalnih znamk (100 ‘Best Global Brands’) se je vrednost znamke Kia Motors v zadnjem letu povečala za 12 %. Kia je v študiji za leto 2016 napredovala za 5 mest in je zdaj na 69. mestu največ vrednih znamk na svetu. Vrednost korejskega velikana se je s 5,7 milijarde dolarjev v letu 2015 povečala na 6,3 milijarde v 2016. To je sedemkratnik vrednosti iz leta 2006, ko se je Kia odločila za strategijo rasti, ki je temeljila na dizajnu.

“Kljub gospodarski negotovosti in stagnaciji avtomobilskih trgov po vsem svetu dosegamo rast vrednosti znamke Kia, ki je jasen odsev naših nenehnih naporov. Ta rezultat nas motivira, da nadaljujemo z misijo postati najbolj zaželena avtomobilska znamka,” je povedal Charles Suh, višji podpredsednik korporativnega marketinškega odelka pri Kia Motors.

Mike Rocha, globalni direktor Interbrandovega vrednotenja znamk, je povedal: “Impresivno rast vrednosti Kie v zadnjh letih lahko razumemo kot neposreden rezultat čedalje večje privrženosti kupcev privlačnemu dizajnu in prednostim Kiine modelne palete, ter globalnim aktivnostim Kie pri razvoju podobe znamke. Zlasti v Evropi temelji Kiina moč na ponudbi športnih terencev in komuniciranju izkušenj zadovoljnih strank.”

Številne nagrade za Kio v zadnjem letu
Občutna, a vzdržna rast je rezultat Kiinih prizadevanj za krepitev znamke in ustvarjanje večje čustvene navezanosti strank na Kio in njene izdelke. Kiina globalna kampanja - A Different Beat – je od leta 2012 omogočala znamki, da poudari živahnost, zanesljivost in izstopajočo naravo svojih vozil.

Verjetno je bil največji Kiin dosežek v zadnjih 12 mesecih uvrstitev na prvo mesto v ameriški raziskavi J.D. Power IQS za leto 2016 o začetni kakovosti (Initial Quality). Prvič v 27 letih se je zgodilo, da se je pri ocenjevanju kakovosti novih vozil na vrh zavihtela nepremijska avtomobilska znamka. Kiin vzpon na vrh je rezultat zmogljivosti kompaktnega športnega terenca Sportaga in urbanega križanca Soula. Še v eni študiji, ki jo v ZDA izvaja J.D. Power, je Kia osvojila 3. mesto med vsemi nepremijskimi znamkami pri zadovoljstvu z avtomobilskimi zmogljivostmi, delovanju in videzu novih vozil (APEAL).

Kiina odličnost v dizajnu je bila nagrajena tudi v letu 2016, ko sta nova modela Sportage in Optima prejela vplivni oblikovalski priznanji ‘red dot’ in ‘iF’. Tudi ostali novi modeli (npr. hibridni križanec Niro in luksuzna limuzina Cadenza) in tehnologije so okrepili podobo znamke. Na sejmu sodobne elektronike CES 2016 je Kia predstavila svojo vizijo avtonomne vožnje in naznanila novo podznamko DRiVE WISE, ki uteleša Kiino filozofijo uresničevanja pametnih varnih vozil z naprednimi asistenčnimi sistemi (ADAS).

Širitev modelne palete z oznako GT, ki nudi visokozmogljive turbo motorje, športno vzmetenje in dirkaški dizajn, je le še povečala privlačnost in dinamičnost znamke Kia.

S sponzorstvi bližje mladim
Poleg tega se je Kia odločila za številna prestižna športna sponzorstva, pri katerih sodeluje z nogometnima zvezama FIFA in UEFA, košarkarsko ligo NBA, združenjem poklicnih golfistk LPGA in teniškim grand slamom Australian Open. Ta sponzorstva nedvomno pripomorejo k znamkinemu približevanju mlajšim strankam po vsem svetu.

Kako Interbrand vrednoti znamke
Interbrandovo poročilo o 100 največ vrednih globalnih znamkah, ki je že 17. po vrsti, na različne načine vrednoti blagovne znamke – od izpolnjevanja pričakovanj strank do večje ekonomske vrednosti. Interbrandova metodologija je bila prva metoda vrednotenja blagovnih znamk s certifikatom ISO. Uvrstitev v poročilu temelji na kombinaciji atributov, ki prispevajo h kumulativni vrednosti znamke: finančni rezultati izdelkov in storitev znamk, vloga, ki jo igra znamka pri vplivanju na izbor kupcev, ter moč znamke pri doseganju premiumske cene ali pri zagotavljanju prihodkov znamke.


***
Korporacija Kia Motors (www.kia.com) – proizvajalec kakovostnih vozil za mlade po srcu – je ustanovljena leta 1944 in je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec. Kia letno proizvede 3 milijone vozil v 11 tovarnah v 5 državah, ki jih prodajajo in servisirajo v 180 državah. Kia danes ima več kot 50.000 zaposlenih po vsem svetu in letne prihodke v višini 44 mlrd. dolarjev. Kia je glavni pokrovitelj teniškega grand slama Australian Open in uradni avtomobilski partner mednarodne nogometne zveze FIFA in evropske zveze UEFA – pokrovitelj svetovnega in evropskega prvenstva v nogometu. Korporacijski slogan – "The Power to Surprise" (Moč presenečanja)– predstavlja znamkino globalno zavezanost presenečanju sveta s svojimi vznemirljivi in vrhunskimi vozili, ki presegajo pričakovanja strank.

 

04. 10. 2016

Kia je letos že petnajstič zapored pokrovitelj regionalne košarkarske klubske lige ABA (Adriatic Basketball League), ki združuje najboljše košarkarske klube Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije in Črne gore.   Ena najmočnejših lig Evrope Liga, ki je od krstne sezone 2001/2002 dvakrat zamenjala ime (Goodyear, NLB), a še vedno vzporedno ohranja tudi naziv... Več ...

26. 09. 2016

Avtomobilski proizvajalec Kia v Evropi ostaja na prehitevalnem pasu – v prodaji svojih vozil beleži rekordnih osem mesecev, s čimer še naprej prehiteva okrevajoče evropsko avtomobilsko tržišče. 15 odstotkov bolje kot lani Po podatkih evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA je Kia do konca avgusta svojo prodajo povečala za 15 odstotkov, kar pomeni 292.938... Več ...

20. 09. 2016

Novi Kia Rio bo svetovno premiero doživel 29. septembra na avtomobilskem salonu v Parizu. Rio je globalno najbolje prodajani model najstarejšega korejskega avtomobilskega proizvajalca in z več kot 473.000 prodanimi primerki v letu 2015 predstavlja 16 % Kiine letne prodaje. Novi Rio, Kiin predstavnik v velikostnem razredu B, bo kupcem nudil popoln paket –... Več ...

13. 09. 2016

Družba Kia Motors je na nedavni slovesnosti pred 500 uglednimi gosti uradno odprla svojo novo tovarno v Mehiki. Naložba, vredna 3 milijarde dolarjev Gradnja Kiine nove tovarne, ki se nahaja v mestu Pesquería v severnomehiški deželi Nuevo Léon, se je začela oktobra 2014. Naložba v proizvodni obrat, ki je že šesti izven Južne Koreje, je vredna kar 3 milijarde dolarjev. ... Več ...