Splošne novice

27. 02. 2015

-    GT Line vsestranskemu cee’du prinaša športnost
-    Debi Kiinega novega trivaljnega 1.0 T-GDI motorja
-    Več moči in navora za manj emisij 1.6 CRDi dizelskega motorja
-    Manjši poraba goriva in emisije novega 7-stopenjskega DCT menjalnika z dvojno sklopko
-    Kia cee’d GT Line na voljo ob koncu leta 2015

Kia Motors bo 3. marca na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavila športno linijo Kia cee’d ‘GT Line’. Poleg vidnih dodelav cee’d GT Line dobi še Kiin novi 1,0-litrski T-GDI (turbo bencinski z neposrednim vbrizgom) motor in novi 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko.

 

Po videzu GT, po vsestranskosti znani cee’d

Novi GT Line kupcem nudi športni videz nabritih »bratov« Kia cee’d GT in pro_cee’d GT ter vsestranskost običajnih cee’dov. GT Line je na voljo v vseh treh karoserijskih različicah – petvratnem cee’du, trivratnem pro_cee’du in karavanskem cee’du Sportswagon.

Zunanjost GT Line nadaljuje oblikovalski jezik cee’da GT, z LED dnevnimi lučmi v obliki ledenih kock in zajetnejše ohišje odbijačev pod Kiino značilno masko v obliki ‘tigrovega nosu’. Na zadku vozila, pri 5-vratnem cee'du in pro_cee’d izstopa GT odbijač in dvojna izpušna cev (vsaka na svoji strani), medtem ko ima Sportswagon dvojno izpušno cev na desni strani ter zadnji difuzor. Vse tri GT Line različice pa so serijsko opremljene z atraktivnimi stranski pragovi in zadnjimi LED lučmi ter novimi 17-palčnimi alu platišči.

Notranjost cee’da GT Line je izpopolnjena s kakovostnejšimi materiali, bolj športnim vzdušjem, ki ga ja navdihnila kabina modelov cee’d GT in pro_cee’d GT. GT Line se lahko pohvali z imenitnejšim, sivim, belim in črnim oblazinjenjem, ki je prešito s sivimi šivi; s številnimi GT Line logotipi po kabini; ter enakim piano črnim in v usnje odetim volanskim obročem ter alu stopalkami kot jih imata visokozmogljiva GT modela. Armaturna plošča je med drugim dobila tudi nov aluminijski start-stop gumb za zagon motorja, GT-jevsko oblikovanje merilnikov, osvetlitve za USB in aux-in priključka ter nove kromane obrobe prezračevalnih odprtin in stikal za pomik stekel.

 

Debi za Kiin 1.0-litrski T-GDI trivaljni motor

Ob prihodu cee’d GT Line bo Kia predstavila še povsem novi 1.0 ‘T-GDI’ motor. Gre za zelo zmogljiv (downsized) trivaljnik, ki je narejen z namenom zagotavljanja manjše porabe goriva in emisij CO2, vozniku pa bo tudi nudil takojšen neposreden odziv. Kia prvič v Evropi nudi ta motor.

1.0 T-GDI motor proizvaja 90 kW (120 KM) in 172 Nm navora, in nudi nižje emisije CO2 kot 1.6 GDI motor iz običajnem cee'da, in še čaka na končno homologacijo, ki bo nared do prihoda GT Line na trg. 1.0 cee’d GT Line je med drugim serijsko opremljen s Kiinim varčnim start-stop sistemom (ISG) in ročnim 6-stopenjskim menjalnikom.

Kiin turbo motor, razvit v hišnem centru za raziskave in razvoj v Namyangu (J. Koreja), prinaša sistem visokotlačnega neposrednega vbrizga goriva, napredno hlajenje motorja in integriran izpušni kolektor, ki poskrbi za nižje emisije.

Glavna razvojna temelja sta bila takojšen odziv motorja in učinkovit izpušni sistem. S tem se je začela uresničevati Kiina strategija trajnostnega downsizinga motorjev, saj se bo 1.0 T-GDI motor v prihodnje znašel v motorni ponudbi Kiine evropske modelne palete.

 

Več moči in učinkovit dizelski motor

cee’dov 1,6-litrski CRDi dizelski motor so za potrebe različic GT Line dodelali, tako da so moč s 94 kW (128 KM) povečali na 98 kW (133 KM), navor pa z 265 na 285 Nm. Z majhnim povečanjem zmogljivosti je motorni navor na voljo že pri nizkih hitrostih, kar omogoča lahkotno pospeševanje v vseh voznih pogojih. Kljub povečanju moči in zmogljivosti pa se bodo emisije CO2 celo nekoliko zmanjšale.

 

Nov 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko

Novi cee’d GT Line prinaša drugo tehnološko novost – Kiin novi 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (DCT). Kiin novi DCT bo na voljo pri GT Line različicah z 98-kilovatnim 1,6-litrskim CRDi dizelskim motorjem. DCT bo nudil navor do 300 Nm, kar je več kot pri 6-stopenjskem samodejnem menjalniku, ki ga bo zamenjal.

Kiin novi DCT je, tako kot novi 1.0 T-GDI motor, rezvit pri Kii in je narejen tako, da omogoča manjšo porabo goriva in športnejšo vožnjo, značilno za ročno pretikanje, ter udobje in uglajenost samodejnega načina prenosa.

Novi DCT bo voznikom cee'd GT Line različic ponujal hitrejše pretikanje v primerjavi s tradicionalnim samodejnim menjalnikom, ter varčnejšo vožnjo. Kiin inženirji pričakujejo, da bo imel novi DCT manjše emisije in manjšo porabo v primerjavi s 6-stopenjsko avtomatiko.

V Kiinem R&D centru pričakujejo, da bo vozilo zavoljo tega 3 do 5 odstotkov boljše pri pospeševanju (0 do 100 km/h) ter 5 do 7 odstotkov varčnejše pri porabi goriva. Po cee’d GT Line bo novi 7-stopenjski DCT v prihodnje na voljo tudi pri večini ostalih Kiinih modelov.

 

 

Kia cee’d GT Line naprodaj proti koncu leta

Kia cee’d GT Line bo po vsej Evropi na voljo proti koncu leta in bo, tako kot smo pri Kii že vajeni, nudila edinstveno, tovarniško 7-letno garancijo (do 150.000 km).

Modeli iz družine cee'd (5-vratna, 3-vratna in karavanska različica), ki so oblikovani in se proizvajajo v Evropi (Žilina, Slovaška), so bili tudi v lanskem letu s prodanimi 75.960 vozili med najbolje prodajanimi Kiinimi modeli.

 

***
    Kia Motors Corporation šteje med najuspešnejša globalna avtomobilska podjetja s poudarjenim smislom za kakovostne avtomobile za mlade po srcu. Leta 1944 ustanovljeno podjetje letno izdela več kot 3 milijone vozil, ki jih prek razvejane prodajno-servisne mreže prodaja v 170 državah. Podjetje zaposluje po vsem svetu več kot 49.000 delavcev in stavi na izrazito evropski avtomobilski pristop. Ključna vloga pri oblikovanju vseh evropskemu trgu namenjenih vozil znamke Kia je zaupana tehnično-razvojnemu ter oblikovalskemu centru iz nemškega Frankfurta. Oblikovanje vseh vozil znamke Kia poteka pod vodstvom svetovno znanega nemškega oblikovalca Petra Schreyerja. Njegovo nadarjenost potrjujejo številne evropske in mednarodne dizajnerske nagrade, kot so red dot award, iF product design award in Automotive Brand Contest za najboljši avtomobilski dizajn. Izrazito evropsko orientiranost dopolnjuje Kia z moderno tovarno v slovaškem mestu Žilina in evropskim tehničnim centrom za razvoj in izdelavo motorjev, ki postavljajo Kio na prestol izdelovalca avtomobilov z rekordno nizko porabo goriva. Avtomobilska znamka Kia je hkrati uradni avtomobilski partner svetovne nogometne organizacije FIFA in glavni sponzor slovitega teniškega turnirja Australian Open. Slogan podjetja Kia Motors Corporation »The Power to Surprise« predstavlja globalno zavezo podjetja k ustvarjanju avtomobilov, ki z moderno tehniko, naprednimi rešitvami in nenehnimi inovacijami prehitevajo nakupna pričakovanja ter z revolucionarnim 7-letnim jamstvom predstavljajo najboljšo nakupno izbiro za vaš denar.

 

20. 02. 2015

SPORTSPACE, ki je ustvarjen za dolge vožnje, je namenjen hitrim potovanjem z maksimalnim udobjem in minimalnim stresom, v skladu s tradicijo grand tourerjev in vikend izletov.   Oblikovan v Kiinem oblikovalskem centru v Frankfurtu pod vodstvom Gregoryja Guillauma, glavnega evropskega oblikovalca, SPORTSPACE prinaša edinstveno in privlačno obliko. Vozilo je nastalo kot rezultat... Več ...

16. 02. 2015

Novi model D razreda je že 11. Koncept, ki so ga ustvarili v Kiinem evropskem oblikovalskem studiu v Frankfurtu. S samozavestnimi, mogočnimi linijami, ki se elegantno raztezajo od  Kiine maske v obliki »tigrovega nosu« do zadka vozila, Kiin novi koncept uteleša sodobno oblikovanje in prefinjeno, nepretenciozno energijo. Koncept je nastal kot prostoren in vsestranski dodatek aktivnemu... Več ...

09. 02. 2015

S svojo drzno obliko, povsem zložljivo platneno streho, električnim štirikolesnim pogonom in turbopolnilnikom bo Trail’ster, ki je nastal na osnovi ikoničnega Soula, popeljal v novo dimenzijo učinkovitosti in zmogljivosti.     Koncept Kia Trail’ster bo premierno predstavljen 12. februarja na čikaškem avtomobilskem salonu.... Več ...

03. 02. 2015

Kia Motors bo 3. marca na 85. avtomobilskem salonu v Ženevi predstavila prenovlji model Picanto. Kiin simpatični mestni malček prinaša številne dinamične in vizualne izboljšave, ki bodo okrepile njegov položaj v zelo konkurenčnem razredu majhnih vozil. Nadgrajeni Picanto se lahko pohvali s spremenjenima odbijačema, ki ustvarita drznejšo podobo, h kateri svoje doda še Kiina značilna... Več ...