Kia & okolje
Rekordno nizka poraba goriva
Kia ISG
Kako zmanjšati porabo goriva?
Okoljski certifikati
PDF navodila za uporabo sistema ISG
Kia ISG

Do 15 odstotkov nižja poraba goriva

Tehnični trik, s katerim se bahajo vsi Kiini modeli, predstavlja sistem z oznako ISG. Slednji skrbi med krajšimi zaustavitvami za samodejno izklapljanje motorja in hip zatem, ko želi voznik zopet odpeljati, za ponoven zagon, kar omogoča doseganje do 15 odstotkov nižje porabe goriva med mestno vožnjo. Prav tako spodbudni so prihranki v kombiniranem ciklu, kjer lahko voznik računa po tovarniških meritvah na okoli 6 odstotkov nižjo povprečno porabo.

Sistem, ki izklaplja in vključuje motor samodejno in za voznika tako rekoč neopazno, se dokazuje še z drugimi funkcijami. Med pomembnejše šteje omogočanje delovanja vseh sistemov v fazi izklopljenega motorja, kjer ISG poskrbi za nemoteno delovanje električnih porabnikov, na čelu s svetili, avdio sistemom in recimo klimatsko napravo.

Da je vožnja z vozilom, ki je opremljeno s sistemom ISG, prav tako udobna in gladka kot pri običajnih izvedbah, sta izklop in ponovni zagon motorja vezana na pomik pedala sklopke. V primeru, ko se vozilo zaustavi in obmiruje z menjalnikom v nevtralnem položaju, pride do izklopa motorja. Takoj, ko voznik ponovno pritisne na sklopko z namenom, da prestavi v prvo prestavo in spelje, pa sistem ponovno zažene motor, kar se zgodi v izredno kratkem času. Motor namreč zaradi optimizacije zagonskega postopka oživi še preden voznik povsem popusti sklopko.

Prav tako pomemben del sistema ISG predstavlja inteligentni alternator, ki polni avtomobilsko baterijo oziroma po domače akumulator med zaviranjem. Sistem ISG je hkrati opremljen z varnostno funkcijo, ki preprečuje izklapljanje motorja pri njegovi prenizki ogretosti ali več kot 25 odstotnem padcu akumulatorske napetosti.